29 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2017 09:00

Η ΤεχνόΠΟΛΗ άνω-κάτω!

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, τις ώρες 11.00-14.00, εικαστικοί καλλιτέχνες, ακροβάτες, ξυλοπόδαροι κι εμψυχωτές φέρνουν την Τεχνόπολη άνω-κάτω, σε μια γιορτή αφιερωμένη στην πόλη της καρδιάς και των ονείρων μας!

Η αγωγή στις αξίες και τη φροντίδα της πόλης είναι απαραίτητη από τα σχολικά χρόνια. Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες της να τη γνωρίζουν καλά, να την αγαπούν και να την προστατεύουν.

Με έμπνευση από τη δεύτερη περίοδο εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» και από τη Rue Libre!, τη γιορτή των Τεχνών του δρόμου, προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να ονειρευτούμε μαζί την Αθήνα του αύριο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Συγκάτοικοι στην πόλη (11.30-12.00, Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο)

Παιδιά 12-15 ετών, με μονοποδήλατα και αντικείμενα  ισορροπίας μαζί με καλλιτέχνες από το Αthens Circus Festival παρουσιάζουν στιγμιότυπα καθημερινότητας από μια πόλη γεμάτη φαντασία και θετική ενέργεια!

Αρχιτέκτονες για μια μέρα (11.00-14.00, Δεξαμενές Καθαρισμού)

Με υλικά ανακύκλωσης και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού και εικαστικού Νίκου Έξαρχου, παιδιά 10 έως 15 ετών θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν ομαδικά και να δημιουργήσουν μια πόλη όπως την ονειρεύονται!

Παίζουμε; (11.00-14.00, Κεντρική Αυλή)

Ομάδα εμψυχωτών, περφόρμερς και ξυλοπόδαρων από το Athens Circus Festival αλληλεπιδρούν με μικρούς και μεγάλους επισκέπτες σε πρωτότυπα παιχνίδια ανοιχτού χώρου:

•«Συ-γυρίζοντας την πόλη». Όλοι αναλαμβάνουμε πρόθυμα να νοικοκυρέψουμε τον προσωπικό μας χώρο. Τι γίνεται όμως με τον δημόσιο; 

•«Ραντεβού στην αλάνα!». Παιχνίδια ανοιχτού χώρου για τους νεαρούς επισκέπτες.

Η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδο. Για τη συμμετοχή στο εργαστήρι «Αρχιτέκτονες για μια μέρα» και στο δρώμενο «Συγκάτοικοι στην πόλη» απαραίτητες είναι οι δηλώσεις συμμετοχής: 2130109300/εσωτ. 301 (κ. Χρόνη).

Σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ»

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας.

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» προσεγγίζει την έννοια της πολιτειότητας (citizenship) με παιδαγωγικές μεθόδους που σκοπό έχουν την καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργού πολίτη στους μαθητές από τις πρώτες σχολικές τάξεις. Στόχος μας, οι αυριανοί ιδιοκτήτες αυτής της πόλης να τη γνωρίζουν καλά, να την αγαπούν και να την προστατεύουν.

Κάθε σχολείο συμμετέχει με μία ή περισσότερες τάξεις και έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται στη χρήση διαφόρων μέσων δημιουργικής έκφρασης (οπτικοακουστικά μέσα, χοροκινητική, δημιουργική γραφή, εικαστικά) από ειδικούς ανά αντικείμενο καλλιτέχνες και επιστήμονες, και αξιοποιούν τη νέα γνώση στις συμμετέχουσες σχολικές τάξεις για να δημιουργήσουν, μαζί με τα παιδιά, έργα που αφηγούνται τη δική τους αστική εμπειρία και τα οποία, στη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου, παρουσιάζονται στην Τεχνόπολη.

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την αφορμή γι’ αυτήν την εκπαιδευτική διαδρομή δίνουν τα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας, που συχνά πέφτουν θύματα βανδαλισμού και εγκατάλειψης. Τα παιδιά γνωρίζουν ένα γλυπτό στη γειτονιά τους και ένα ακόμη σε πιο μακρινό σημείο (π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο κ.λπ). Μαθαίνουν για τους καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν και για το δύσκολο έργο της συντήρησης (συντηρητές έργων τέχνης επισκέπτονται τα σχολεία), μελετούν τα θέματα που τα γλυπτά αναπαριστούν και τα υλικά κατασκευής τους, και αξιολογούν τον δημόσιο χώρο που τα φιλοξενεί. Στην πιλοτική φάση συμμετείχαν 20 σχολεία και περισσότερα από 700 παιδιά. Φέτος, το πρόγραμμα συνεχίζεται, εμπλουτίζεται και διευρύνεται για να υποδεχτεί περισσότερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.

Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά από φέτος, με αφορμή την αισθητική ρύπανση του αστικού τοπίου, εστιάζουμε στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και στην τέχνη του graffiti. Τα παιδιά επιλέγουν ένα ιστορικό κτήριο στη γειτονιά τους, μαθαίνουν και εφαρμόζουν τη διαδικασία επιστημονικής καταγραφής και τεκμηρίωσής του, και ξεναγούνται στη γειτονιά, την ιστορία και τα κτήρια του Ψυρρή. Επίσης, επισκέπτονται διάφορα σημεία της Αθήνας με αρχιτεκτονικό και εικαστικό ενδιαφέρον, για να καταλήξουν και να ξεναγηθούν στο κτήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών όπου έρχονται σε επαφή με τους χώρους στους οποίους δημιουργείται και διδάσκεται η Τέχνη. Η πιλοτική περίοδος στη Δ.Ε. θα κορυφωθεί τον Απρίλιο, με διαβούλευση μεταξύ των μαθητών και μαθητριών σχετικά με τη συνύπαρξη των πολιτών στον δημόσιο χώρο, η οποία θα τους εξοικειώσει, μεταξύ άλλων, με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσα από τον δημόσιο διάλογο και με την έννοια του consensus.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300

[email protected]  , www.technopolis-athens.com

Ώρες: 11.00-14.00