lifo

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην ιστοσελίδα LIFO.GR  και το δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο.

Κύριε Δήμαρχε, είστε ευχαριστημένος από την εικόνα που παρουσιάζει η Αθήνα στον τομέα της καθαριότητας;

Ούτε ο χαρακτήρας μου είναι έτσι, ούτε η ευθύνη που νιώθω απέναντι στον πολίτη μου επιτρέπει να νιώθω ικανοποιημένος. Σας το λέω ότι νιώθω πολύ σπάνια ευχαριστημένος και ένας λόγος παραπάνω είναι η συγκυρία στην Αθήνα σήμερα. Εγώ ξέρετε, δεν κρύβομαι από τους πολίτες. Προέρχομαι από την κοινωνία των πολιτών και καθημερινά, όπως κάθε δήμαρχος, λογοδοτώ. Σήμερα αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Τα εξηγώ στους κατοίκους, δεν περιορίζομαι όμως στην περιγραφή του προβλήματος, γιατί έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και σύντομα η κατάσταση θα γίνει όπως ήταν πριν, και καλύτερη.

Από το ρεπορτάζ που έκανα στους δρόμους της Αθήνας και ειδικά στο κέντρο η κατάσταση είναι θλιβερή. Στους περισσότερους δρόμους συναντάμε ελάχιστους  και βρώμικους  κάδους  απορριμμάτων. Γιατί δεν μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερους κάδους και αυτοί να πλένονται όπως παλαιότερα;

Μα σας λέω, συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα, όπως η καθήλωση πολλών απορριμματοφόρων λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια ανταλλακτικών και η έλλειψη κάδων, έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Η μάχη για την καθαριότητα και γενικά για τα καθημερινά προβλήματα είναι σκληρή. Άλλοτε βγαίνουμε νικητές άλλοτε όχι. Το ζήτημα είναι πόσο κοντά είναι ο χρόνος, που οι περισσότερες μάχες θα είναι νικηφόρες.

Για τους κάδους δεν μου είπατε...

Λοιπόν, μόνο από τα επεισόδια στην Αθήνα, από το 2011, έχουν καταστραφεί στην Αθήνα περίπου 2.500 κάδοι. Αντιλαμβάνεστε το νούμερο; Εγκαίρως παραγγείλαμε 8.000 κάδους αλλά ο προμηθευτής χρεοκόπησε. Και από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια προμήθειας νέων κάδων. Για να μη σας κουράζω, γιατί τον πολίτη το αποτέλεσμα τον ενδιαφέρει, έως το τέλος του έτους θα έχουμε προμηθευτεί 3.000 νέους κάδους απορριμμάτων.

Είναι αλήθεια ότι πολλά απορριμματοφόρα είναι ακινητοποιημένα; Επίσης, πόσα καθαριστικά οχήματα λειτουργούν;

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν ημέρες που είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών, μεγάλων ή μικρότερων, τα 100 από τα 120 απορριμματοφόρα του δήμου. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό. Πρέπει να φέρουμε βόλτα την Αθήνα, με 18 ή 20 απορριμματοφόρα. Ξέρετε, το πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να λειτουργούμε με πρόνοια, προγραμματισμό και σύστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, αλλάζουν στην πορεία οι διαδικασίες και αυτό προκαλεί αφόρητες καθυστερήσεις. Αυτό ακριβώς συνέβη με τη διαδικασία συντήρησης των απορριμματοφόρων. Βλέπετε δηλαδή πως μερικές φορές η υπερβολή της Δημόσιας Διοίκησης για την αποφυγή της κακοδιοίκησης, προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα.  

Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι μια από τις αιτίες της κακής εικόνας της Αθήνας ως προς την καθαριότητα, οφείλεται στο ότι έχει γίνει μείωση προσωπικού;

Το δυναμικό της καθαριότητας έχει μειωθεί κατά 1//3. Είμαι βέβαιος ότι ο αντιδήμαρχος ο κ. Βαρελάς, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή, με τα μέσα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Μάλιστα, σε λίγες εβδομάδες θα έχουν στη μάχη ένα ακόμη όπλο, που θεωρούμε ότι θα αλλάξει το τοπίο: είναι ο κινητός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Κοντολογίς, από τον Αύγουστο τα απορριμματοφόρα δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν μέχρι τον ΧΥΤΑ της Φυλής για να αποθέτουν τα σκουπίδια. Αυτό σημαίνει ότι θα πυκνώσουν τα δρομολόγια και σε συνδυασμό με την επιστροφή όλο και περισσότερων απορριμματοφόρων στο δρόμο, η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά. 

Αρκετοί δημότες μας ανέφεραν ότι κόβετε παροχές αλλά τα δημοτικά τέλη δεν έχουν μειωθεί;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν γνωρίζω πόσοι δήμοι έχουν κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά τα οικιακά δημοτικά τέλη επί πέντε χρόνια τα έχουμε κρατήσει σταθερά, παρόλο που η κρατική επιχορήγηση προς τον δήμο, το αντίστοιχο διάστημα, μειώθηκε κατά 60%. Κρίναμε ότι έτσι πρέπει να κάνουμε, για τους πολίτες που κάθε μέρα καλούνται να πληρώσουν όλο και πιο πολλά. Επίσης, κινηθήκαμε με εξορθολογισμό στα επαγγελματικά. Μειώθηκαν εκεί όπου η εμπορική δραστηριότητα δεν είναι ίδια με το παρελθόν και αυξήθηκαν σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αλματώδη άνοδο. Θυμάστε ότι επιχειρήσαμε να δώσουμε ως κίνητρο επιστροφής στο κέντρο την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ένα ή δύο χρόνια; Σας πληροφορώ ότι η απόφαση αυτή, δεν κρίθηκε νόμιμη και μας επεστράφη από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Η πόλη αλλάζει και μεγαλώνει. Στο κέντρο έχουμε ραγδαία εξάπλωση καταστημάτων όπως αρτοποιεία, ταβέρνες και ψητοπωλεία, άρα και μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών. Τι μέτρα έχετε λάβει προκειμένου οι ιδιοκτήτες μαγαζιών να τηρούν τους κανόνες καθαριότητας; Πρόστιμα έχετε σκοπό να επιβάλετε; Τα παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων με την χρησιμοποίηση ψυκτικών κάδων γιατί δεν την υιοθετείτε;

Το Φθινόπωρο θα λειτουργούμε με τον νέο κανονισμό καθαριότητας, που θα επιβραβεύει τους συνεπείς επιχειρηματίες και δεν θα χαρίζεται σε εκείνους που δεν σέβονται τα ωράρια, την εικόνα, το περιβάλλον και τη λειτουργία της Αθήνας, εν τέλει την ίδια την πόλη. Επίσης στα τέλη του χρόνου θα έχουν δοθεί σε λειτουργία και 20 βυθιζόμενα κοντέινερ συμπίεσης, που θα ανακουφίσουν περιοχές με πολλά καταστήματα αλλά και πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Αν πετύχει αυτό, η ανάγκη ύπαρξης κάδων σε εμφανή σημεία θα μειωθεί και η αίσθηση καθαριότητα θα μεγαλώσει. Χρειαζόμαστε όμως τη συνεργασία όλων.    

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν  περισσότερα από 1.600 κτήρια τα οποία  είναι εγκαταλελειμμένα και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις από εσάς σε αυτό το θέμα;

Έχουμε κάνει πρώτοι τη μελέτη για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ήδη από το 2012 και από το 2013 περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, που έχουν συνυπογράψει 17 υπουργεία. Δεν περιοριστήκαμε μάλιστα εκεί: καταρτίσαμε, χωρίς να οφείλουμε αλλά όπως καταλαβαίνετε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, και νομοθετική πρόταση ώστε να γίνει ευκολότερη η παρέμβαση σε 1.800 κτίρια, να διευκολυνθεί δηλαδή είτε η μεταβίβασή τους, είτε η αξιοποίησή, είτε ακόμα η κατεδάφισή τους αν είναι επισφαλή. Ακόμα τίποτα. Όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε άλλα ζητήματα που έχουμε φτιάξει σχέδια νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως για τη λειτουργία των οίκων ανοχής ή τη ρύθμιση των διαδηλώσεων. Το κράτος όμως συνεχίζει να πηγαίνει με τους ρυθμούς του. Τι να πω...

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες και στους δημότες που δεν προσέχουν την πόλη τους; Υπάρχουν σημεία στο κέντρο που δίπλα σε κάδους βλέπουμε από λάστιχα, μάρμαρα έως καναπέδες. Γιατί δεν έχει προταθεί ένας οδικός χάρτης που θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες;

Κοιτάξτε, μερικές φορές στη συζήτηση για την εικόνα της Αθήνας κάποιοι αγνοούν ότι μιλάμε για μία πόλη που προσπαθεί να ανακάμψει, όντας εδώ και επτά χρόνια στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τα ζητήματα σεβασμού στο περιβάλλον, φυσικό ή αστικό, έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ στις αξιακές προτεραιότητες της κρίσης. Πολλές φορές η κρίση λειτουργεί ως άλλοθι για τη συμπεριφορά μας απέναντι στον δημόσιο χώρο, στο φυσικό περιβάλλον ακόμη και στον διπλανό μας. Όμως, δεν θα τα βάλουμε με τον πολίτη. Θα τον κάνουμε συμμέτοχο στην προσπάθειά μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους της Αθήνας  πολλαπλασιάστηκε και υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τους 1500 μόνο στο κέντρο της Αθήνας;

Το ξέρετε ότι οι δομές του δήμου Αθηναίων, που φιλοξενούν άστεγους, έχουν κενό περίπου το 15% το κλινών τους; Σε καθημερινή βάση, οι ομάδες κοινωνικών λειτουργών προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές. Είναι επιλογή τους να μένουν στον δρόμο. Πάνω από το 50% έχει κάποια εξάρτηση από ουσίες ή αλκοόλ και ένα μεγάλο ποσοστό το συνδυάζει με επαιτεία.  

Είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί σχέδιο και προτάσεις. Ο Δήμος τι προτίθεται να κάνει;

Προτείναμε, για τους ουσιοεξαρτημένους άστεγους, να λειτουργήσει ένα κέντρο φροντίδας, όπου θα μπορούσε να γίνεται και ιατρικώς επιτηρούμενη χρήση ουσιών. Τολμηρό ακούγεται, θα μου πείτε. Κι όμως, δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Έχει γίνει σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Έχουμε μιλήσει με το Άμστερνταμ και το Παρίσι. Διαθέτουμε τον χώρο. Η κυβέρνηση θα μας βοηθήσει; Είναι ένα θέμα που ούτως ή άλλως είναι στην ευθύνη της.

Η  συνεργασία με την κυβέρνηση είναι σε καλά επίπεδα; Υπάρχει η απαραίτητη βοήθεια για τα θέματα των δημοτών;

Είμαι ένας άνθρωπος που φύσει και θέσει επιδιώκει τη συνεργασία. Επιστρατεύω τους υψηλούς τόνους, όπου νομίζω ότι επιβάλλεται, και δεν κάνω κατάχρηση του προνομίου που εξασφαλίζει η θέση του δημάρχου Αθηναίων, στη δημόσια συζήτηση. Εκείνο που ζητάω από όλες τις κυβερνήσεις είναι να μου λύσουν τα χέρια. Όπως αποδείχθηκε με το προσφυγικό, νομίζω ότι τα περιθώρια συνεργασίας με την κυβέρνηση στα ζητήματα των δικαιωμάτων, της κοινωνικής συνοχής, της χρήσης ναρκωτικών, της ασφάλειας στην πόλη και της τουριστικής της προβολής, είναι μεγάλα.

Τελικά, είναι ή όχι εξαφανισμένος ο δήμαρχος Αθηναίων;

Αναλόγως με το μοντέλο δημάρχου που έχει ο καθένας στο μυαλό του. Αν έχει την ουσία και όχι τις εντυπώσεις, το σχέδιο και όχι τις δημόσιες σχέσεις, τη σκληρή δουλειά και όχι την ικανοποίηση πολιτικών φιλοδοξιών, νομίζω ότι οι πολίτες επιδοκιμάζουν τη στάση μου. Κύριε Πανταζόπουλε, στην πρώτη μας θητεία επενδύσαμε πολλά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η σημασία αυτής της επιλογής δικαιώθηκε. Εγκαίρως προετοιμαστήκαμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η λύση του Ελαιώνα, στον οποίο φιλοξενούνται 2.500 πρόσφυγες, έχει εν πολλοίς απορροφήσει τους κραδασμούς των προσφυγικών πιέσεων στην πόλη. Τώρα είναι η ώρα για την ανάπτυξη της πόλης και την αισθητική της αναβάθμιση. Το πρώτο δείγμα θα το δείτε στο ιστορικό και εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Έτσι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε. Με έμφαση στην ουσία.

 

 

 

              

Ημερομηνία: 
Κυρ, 24/07/2016 - 23:50

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.