21 ΜΑΡΤΊΟΥ 2016 08:00

Ο Πύργος του Νέου Υδαταερίου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό

Το Νέο Υδαταέριο αποτελεί τη νέα, 14η μουσειακή στάση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Η μουσειακή εμπειρία εμπλουτίζεται και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης και να απολαύσουν τη θέα. Χρησιμοποιώντας τη διαδραστική οθόνη, μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, αλλά και τα τοπόσημα που βλέπουν με γυμνό μάτι, και προτεινόμενες διαδρομές για βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1952 συμπληρώνοντας την παραγωγή ενέργειας και η λειτουργία του διακόπηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου το 1984. Το ψηλότερο σημείο του ονομάστηκε «Πύργος» λόγω του ύψους του που αγγίζει τα 30 μέτρα. Το κτίριο αποτελεί το μοναδικό παραγωγής υδαταερίου που διασώζεται στην Ευρώπη ενώ αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Μέχρι σήμερα, το ισόγειο του Νέου Υδαταερίου συμμετείχε συμπληρωματικά στη μουσειακή διαδρομή φιλοξενώντας την αίθουσα προβολών, το χώρο όπου διεξάγονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου αλλά και το Shop, με μοναδικά αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών εμπνευσμένα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και το βιομηχανικό του χαρακτήρα.

Το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης άνοιξε τις πόρτες του και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της πόλης. Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα με θέα 360 μοιρών. Για τους πιο…περίεργους υπάρχουν και κυάλια!

Παράλληλα, μια διαδραστική οθόνη επιτρέπει στον επισκέπτη:

–              Να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

–              Να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης

–              Να γνωρίσει καλύτερα τα ιστορικά τοπόσημα που βλέπει με γυμνό μάτι

–              Να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από την Τεχνόπολη και το Γκάζι προς το Σύνταγμα, την Πλάκα, τον Κεραμεικό και τη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς

–              Να ανακαλύψει την Αθήνα με ποδήλατο χρησιμοποιώντας τα Athens Bikes

Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι

Ώρες λειτουργίας:

Χειμερινό ωράριο (15/10-15/4)

Τρίτη-Tετάρτη | Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00

Πέμπτη: 10.00-21.00

 

Θερινό ωράριο (16/4-14/10)

Τρίτη-Tετάρτη | Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-17.00

Πέμπτη: 10.00-21.00

Κλειστά: Κάθε Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου,

Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου,

28 Οκτωβρίου, 25 & 26 Δεκεμβρίου