mega

Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

Γ. Καμίνης στο MEGA: «Ανησυχώ για ΕΣΠΑ και προσφυγικό – δεν μετέχω σε καμία εκλογική διεργασία»

Για το κατά πόσο επηρεάζει το προεκλογικό κλίμα τη λειτουργία του κράτους

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν έχουμε μια δημόσια διοίκηση που να εξασφαλίζει τη συνέχεια των πραγμάτων ανεξαρτήτως από τις εκλογές. Εμείς οι δήμοι, έχουμε το ζήτημα του ΕΣΠΑ. Η προθεσμία τελειώνει στο τέλος του 2015. Τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Οι εκλογές φέρνουν νέες καθυστερήσεις. Το ξέρουμε ότι εκτός ΕΣΠΑ λεφτά για έργα δεν υπάρχουν. Μιλάμε για κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων. "Κολλάνε" οι διαδικασίες, το ξέρουμε ότι ούτως ή άλλως είναι περίπλοκες, ούτως ή άλλως υπάρχει μια βραδυπορία τρομακτική, σε προεκλογικό κλίμα δυστυχώς παραλύουν τα πάντα. Παραλύουν τα πάντα γιατί δεν έχουμε εξασφαλίσει η δημόσια διοίκηση να μπορεί να εργάζεται απερίσπαστη, ανεξαρτήτως από τις εκλογές. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Όταν, το 2009, με είχε καλέσει ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο να μιλήσω ως Συνήγορος του Πολίτη, δύο πράγματα είχα τονίσει τότε: το πρώτο ήταν το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης και το δεύτερο ήταν το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα».

Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και του προβλήματος των προσφυγικών ροών στη χώρα

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Το ζήτημα έχει την ηθική διάσταση, την πολιτική διάσταση και την πραγματική του διάσταση. Αρχίζω πρώτα από όλα από την ηθική διάσταση. Εδώ είμαστε ένα κράτος - διακινητής. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό; Δεύτερον, σε διεθνές επίπεδο έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των ανθρώπων αυτών. Θα πρέπει να φερθούμε με σοβαρότητα, το οποίο σημαίνει μια ισότιμη κατανομή της ευθύνης σε όλη τη χώρα. Και Κέντρα Υποδοχής στα νησιά και Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα. Η Αθήνα το παράδειγμα το έδωσε, όπως είχε την ηθική υποχρέωση. Και η Αθήνα έχει επωμιστεί ένα τρομακτικό βάρος εδώ και χρόνια. Δεν πρόκειται από δω και στο εξής να ανεχθώ οποιοδήποτε εμπαιγμό από την κεντρική εξουσία, όπως αυτό που μας είπαν προ ημερών, ότι το πλοίο που κατευθυνόταν στη Θεσσαλονίκη ξαφνικά για κάποιους πρακτικούς λόγους έπρεπε να έλθει στην Αθήνα. Την Κυριακή, από άμβωνος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε «σας αγαπάμε αλλά δεν χωράμε». Είχε γίνει σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με εκπρόσωπο και της Μητρόπολης και το καράβι άλλαξε ρότα. Δεν είναι ένα ειδεχθές βάρος οι πρόσφυγες. Όλοι έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, αλλά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και δίκαιη κατανομή αυτής της ευθύνης. Χρειάζεται πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κονδύλια υπάρχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να δείξουν αλληλεγγύη η μία προς την άλλη. Δεν επιτρέπεται να ζητάμε από τους Ευρωπαίους αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή και εμείς να πούμε ας φύγει το πρόβλημα από την αυλή μου και ας είναι και στου γείτονα. Είναι και ανήθικο και τελικά δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα».

Για το ενδεχόμενο εμπλοκής του στις επικείμενες εκλογές

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εγώ είμαι στο δήμο, κάνω τη δουλειά μου, δεν μετέχω σε καμία εκλογική διεργασία. Δεν έχω κλείσει ακόμη ένα χρόνο δήμαρχος στη νέα μου θητεία, οπότε παρέλκει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Το ζήτημα είναι να κάνουμε τη δουλειά μας εκεί που μας έταξε ο κόσμος».

 

Ημερομηνία: 
Τρι, 25/08/2015 - 20:25

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.