των Συντακτών

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη. 

Γ.Καμίνης: "Την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί"

Είναι το δημοψήφισμα ένα δημοκρατικό δικαίωμα του λαού; Προς τι η διαφωνία σας τότε;

Παλεύω εδώ και δεκαετίες, εγώ και πολλοί άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για την αξία που έχουν τα δημοψηφίσματα στη Δημοκρατία. Αλλά το ερώτημα που τέθηκε, έτσι όπως τέθηκε, και οι διαδικασίες - εξπρές που ακολουθήθηκαν, σοκάρουν. Σε πέντε ημέρες, με ένα «σεντόνι» ακαταλαβίστικων ελληνικών και αγγλικών για ερώτημα ο λαός δεν αποφασίζει. Βασανίζεται. Είμαστε όλοι χαμένοι στη μετάφραση. Οι αναφορές του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έκανε λόγο για σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία, προκάλεσε προβληματισμό σε κάθε πολίτη. Δεν θέλω να επεκταθώ. Και ήρθαν ως επιστέγασμα της ανησυχίας μου, οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, που ομολόγησε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε στη λύση του δημοψηφίσματος, γιατί η συμφωνία δεν θα περνούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, δεν μιλάμε για «τελεσίγραφο» των δανειστών αλλά για τελεσίγραφο κάποιων ακραίων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Γιατί στηρίζετε το "ναι" στην πρόταση των δανειστών; Θέλετε να έχουμε εσαεί μνημόνια;

Είδατε; Κι εσείς τη δική σας μετάφραση κάνετε στα ιερογλυφικά του κειμένου. Αυτό το ερώτημα θα είχε αξία μόνον αν η κυβέρνηση έφερνε σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση. Δεν το τόλμησε. Με ένα παρελκυστικό δημοψήφισμα, η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να πούμε ουσιαστικά ένα «ΝΑΙ» στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Εγώ λοιπόν δεν λέω ναι σε κανέναν δανειστή, σε κανέναν πολιτικό ή σε μνημόνια, τη συνέπεια των οποίων αντιμετωπίζω στο δήμο, στηρίζοντας 20.000 ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Χρόνια τώρα. Λέω όχι στο ΟΧΙ, γιατί δεν ξέρουμε πού μας πάει. Δεν θέλω Ελλάδα απομονωμένη απ΄ όλο τον κόσμο. Το «ΟΧΙ» μας απομονώνει, μας στέλνει στη γωνία. Μας το λένε οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, όλοι. Είναι επικίνδυνος δρόμος που δεν αξίζει να τον πάρουμε.

Πάντως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαψεύδουν ότι τίθεται ζήτημα νομίσματος για τη χώρα και κατηγορούν την αντιπολίτευση, τους εταίρους και τα ΜΜΕ για προπαγάνδα εκφοβισμού της κοινωνίας με απώτερο στόχο να ανατραπεί η κυβέρνηση...

Η θέση της κυβέρνησης, στους πέντε μήνες διαπραγματεύσεων όπως τις χαρακτηρίζει, έχει αλλάξει πολλές φορές. Η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες και τις συνέπειες στην οικονομία είναι τραγικές. Τις ζω στον δήμο με τα συσσίτια που αυξήθηκαν, με τους ανθρώπους που έρχονται απελπισμένοι για μια οποιαδήποτε βοήθεια. Κρατήσαμε τον δήμο της Αθήνας όρθιο σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και υπάρχει ο κίνδυνος, αν παραταθεί το κλείσιμο των τραπεζών, σε μερικές ημέρες να σταματήσουν οι προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα. Ανησυχώ όταν ακούω τον πρωθυπουργό να λέει πως δεν είναι κυβερνήτης παντός καιρού. Είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτού του παράλογου δημοψηφίσματος, μια εθνική ομάδα με τον πρωθυπουργό πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, όχι οι μισοί με απέναντι τους άλλους μισούς. Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν. Η οικονομία να πάρει μπρος. Οι δηλώσεις αυτές περί δημοκρατικών εκτροπών και καπεταναίων φτιάχνουν τα σενάρια συνομωσίας, και όχι κάποιοι άγνωστοι κακοί συνωμότες.

Δηλαδή κ. δήμαρχε οι εταίροι δεν εκβίασαν την κυβέρνηση; Δεν έστειλαν τελεσίγραφα; Με το "όχι" η διαπραγμάτευση ενισχύεται και ίσως συναφθεί μια βελτιωμένη συμφωνία...

Οι εταίροι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Αυτό το τρελό δημοψήφισμα που διχάζει, την ώρα που θέλουμε ενότητα, οι εταίροι μας το επέβαλαν; Το «ισχυρό όχι» είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα για να ανοίξουν οι τράπεζες και να ξαναλειτουργήσει στοιχειωδώς η κοινωνία; Σας ξαναλέω: Δευτέρα πρωί, με την πρόταση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός πριν από μια βδομάδα, να πάνε όλοι Βρυξέλλες. Τη Δευτέρα πρέπει να είμαστε και πάλι όλοι μαζί. Όλοι πλην Χρυσής Αυγής, φυσικά.

Στην περίπτωση του "ναι" τι βλέπετε να συμβαίνει; Nα παραμείνει το σχήμα ΣΥΡΙΖA-ΑΝΕΛΛ,να συσταθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να γίνουν εκλογές;

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου, ότι οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την ομαλότητα στο εσωτερικό της χώρας, προσβάλουν κάθε δημοκράτη πολίτη. Συνιστούν εκτροπή. Οι άνθρωποι που κατά καιρούς έχουμε βρεθεί στις γραμμές της ευρωπαϊκής αριστεράς, με τέτοιες δηλώσεις ανατριχιάζουμε. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, πρωθυπουργό έχουμε, εκλογές κάναμε. Δεν θα στήνουμε κάλπες κάθε λίγο και λιγάκι. Σας είπα τι πρέπει να γίνει.

Τα κόμματα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά τάσσονται με όλα με το "ναι" αλλά ο χώρος είναι διαιρεμένος. Οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και το κίνημα "Μένουμε Ευρώπη" μπορούν πιστεύετε να λειτουργήσουν ενοποιητικά για ένα κοινό φιλοευρωπαϊκό κόμμα στις επόμενες κάλπες;

Αντιδρώ έντονα σε κάθε απόπειρα πόλωσης. Το ζήτημα τώρα είναι να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Να μην πάνε στράφι οι θυσίες ενός λαού που έχει υποφέρει πολλά. Τι πάει να πει φιλοευρωπαίοι; Κι οι υπόλοιποι είναι αντιευρωπαίοι; Ή εκείνοι είναι οι έλληνες και θα λένε τους άλλους ανθέλληνες; Πότε θα πάψουμε να είμαστε γήπεδο;

Τοποθετείτε εντός και τη ΝΔ;

Σας απάντησα ήδη.

Ο δικός σας ρόλος; Πολλοί επενδύουν σε μια πρωταγωνιστική παρουσία εκ μέρους σας. Τι λέτε;

Αναλάβαμε μία πολιτική πρωτοβουλία με τον Γιάννη Μπουτάρη, γιατί πιστεύουμε ότι το αυριανό ραντεβού των ελλήνων στις κάλπες, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, είναι ιστορικό για τη χώρα μας. Πρωταγωνιστώ στην Αθήνα γιατί είμαι δήμαρχος. Εκλεγμένος το 2010 και το 2014. Η Αθήνα είναι ένα διαμάντι. Μπορεί να γίνει μια πόλη όχι μόνον όμορφη να ζεις, αλλά και μια πόλη ενδιαφέρουσα, όπου γίνονται πράγματα έξυπνα, καινοτόμα, με ελπίδα. Αυτά με νοιάζουν, αυτά με εμπνέουν, για αυτά αγωνίζομαι.

Ημερομηνία: 
Σάβ, 04/07/2015 - 18:35

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.