kamhmmetanasteytiko

Γ.Καμίνης: "Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τις πόλεις που δέχονται μεγαλύτερες προσφυγικές πιέσεις"

Το πλαίσιο των προτάσεων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο δήμος της Αθήνας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σε ημερίδα για τη μεταναστευτική πολιτική που διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Υπογραμμίζοντας ότι οι προσφυγικές ροές που δέχεται η  Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα είναι δυσανάλογα μεγάλες, ο κ. Καμίνης, παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα, τόνισε ότι απαιτείται άμεση εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε την συνδρομή όλων των ελληνικών πόλεων να επιδείξουν αλληλεγγύη, αναλόγως όπως το ζητάμε από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η  Αθήνα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον, και μάλιστα απροκάλυπτα, ως μία χοάνη που μέσα της  κινδυνεύουν να χαθούν οι φόβοι, οι ελπίδες και εντέλει τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων. Η πόλη δεν αντέχει άλλο» είπε ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα κινούνται «χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα, και βεβαίως χωρίς καμία συνέχεια». Ο κ. Καμίνης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί από την Ε.Ε. ο ρόλος των πόλεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κύματα μεταναστών, να δώσουν άμεσες λύσεις και να μην θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Οι πόλεις να έχουν στη διάθεσή τους πόρους και δυνατότητες αποτελεσματικής παρέμβασης και να συμμετάσχουν σε εθνικό επίπεδο στη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, ο κ. Καμίνης, αφού επισήμανε την ευτυχή συγκυρία ο αρμόδιος Επίτροπος να είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι απαιτούνται «συλλογικές αποφάσεις,  μοίρασμα ευθύνης, δίκαιες κατανομές βαρών, ρεαλιστικές προσεγγίσεις, διάθεση κοινοτικών πόρων» και όχι κλείσιμο συνόρων, μονομερείς στρατηγικές και επίκληση εθνικών συμφερόντων.  Γιατί, όπως είπε, «αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία της Ευρώπης, οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, ο κ. Καμίνης  έκανε ειδική αναφορά στην κοινή πρωτοβουλία των δημαρχών της Αθήνας, του Παρισιού και της Ρώμης, οι οποίοι απέστειλαν επιστολή με προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμβάλουν στην άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Παρέμβαση στην ημερίδα πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων και δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος ανέφερε ότι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου, υπό το συντονισμό των περιφερειών και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των περιφερειακών ενώσεων των δήμων.

Ημερομηνία: 
Παρ, 19/06/2015 - 12:10

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.