20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2015 17:00

Το καρναβάλι στην πόλη κορυφώνεται!

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21, την Κυριακή 22 και την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, κορυφώνονται οι εορτασμοί για τη φετινή Αποκριά. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες συνεχίζουν να διασκεδάζουν σε κάθε γωνιά της πόλης μέχρι να πέσει η αυλαία των φετινού καρναβαλιού και συμμετέχουν με πολύ κέφι στα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας, όπως επιτάσσει η παράδοση της Σαρακοστής.

Μελωδίες του μεσοπολέμου, της επιθεώρησης, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας θα ξυπνήσουν αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα στο κοινό, που θα απολαύσει τη συναυλία «Άρωμα παλιάς Αθήνας» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 8μ.μ., ενώ νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στη 1.30μ.μ. στην Πλατεία Μοναστηρακίου, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη συναυλία του «Ας αρχίσουν οι χοροί» θα ξεσηκώσει τους περαστικούς, ενισχύοντας το αποκριάτικο εορταστικό κλίμα.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Πλυτά στη 12μ. ο Σπύρος Πολυκανδριώτης θα μας ταξιδέψει με μία συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με σμυρναίικα, δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια, αλλά και η Big Band του Δήμου Αθηναίων με λάτιν ρυθμούς στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη 1μ.μ. θα δώσει αποκριάτικη χροιά στην κυριακάτικη μεσημεριανή βόλτα.

Καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα παιδιά διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε αποκριάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα Μουσεία μας, όπου και οι μεγάλοι συμμετέχουν στις ξεναγήσεις και στις εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή την αποκριάτικη παράδοση.

Η καρδιά της Καθαράς Δευτέρας χτυπά και φέτος στον Λόφο του Φιλοπάππου με μικρούς και μεγάλους να είναι καλεσμένοι στις 11π.μ.  για παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα σε μια μεγάλη γιορτή με πολύ μουσική και χορό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

19:00 Πατήσια (5η Δημοτική Κοινότητα)

Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Μορφές Έκφρασης (Διαδρομή: Σταθμός Αγ. Βαρβάρας – Πλατεία Κολιάτσου – Αγ. Ελευθέριο μέσω Πατησίων).

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο)

12:00 Αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα»

Εργαστήρι κατασκευής αποκριάτικης μάσκας και παραδοσιακό παιχνίδι με θέμα «Ζαχαρομουτζουρώματα».

13:00 «Το Καρναβάλι του Καραγκιόζη» παράσταση από τη Συλλογή Θεάτρου Σκιών της οικογένειας του Σ. Χαρίδημου.

12:00 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

«Σκυριανή αποκριά – βιντεοπροβολή».

Προβολή στιγμιότυπων αναβίωσης αποκριάτικων εθίμων της Σκύρου, από το ιδιωτικό αρχείο της κ. Αλίκης Λάμπρου λαογράφου και συνεργάτιδας της Αγγελικής Χατζημιχάλη.

13:00 Πεζόδρομος Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης

«Οι Μωμόγεροι στο αρχοντικό της Χατζημιχάλη» σε συνεργασία με το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CIDUNESCO, Τμήμα Αθηνών.

Η Ένωση Ποντίων Μελισσίων αναλαμβάνει να σκορπίσει νότες παραδοσιακής Αποκριάς.

13:30 Πλατεία Μοναστηρακίου

«Ας αρχίσουν οι χοροί»: Αποκριάτικη Συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων Τραγουδούν: Μανώλης Σκουλάς και Δώρα Λουϊζου

20:00 Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας

«Άρωμα παλιάς Αθήνας»: Αποκριάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων με ελληνικές καντάδες και τραγούδια από την ελληνική οπερέτα.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

11:00 -13:00 Μουσείο Δωδεκανησιακό Σπίτι (Δωδώνης 119, Σεπόλια)

Ξενάγηση στο «Δωδεκανησιακό Σπίτι» και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «κατασκευή αποκριάτικης μάσκας»

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210/5151541

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

12:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με θέμα

«Αποκριάτικο Γαϊτανάκι» από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου.

13:00 Παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι σε συνεργασία με το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CIDUNESCO, Τμήμα Αθηνών.

12:00 Πλατεία Πλυτά (Παγκράτι)

Συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με σμυρναίικο, δημοτικό και νησιώτικο τραγούδι από το Σπύρο Πολυκανδριώτη και την 4μελή ορχήστρα του.

13:00 Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Athens Big Band presents The Latin Fiesta

21:00 Πλακιώτικη αποκριά

Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Μορφές Έκφρασης (Διαδρομή: (Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως – Σέλλεϋ- Βύρωνος – Πλατεία Αγ. Αικατερίνης – Πλατεία Φιλομούσου – Κυδαθηναίων – Αδριανού – Τριπόδων – Φλέσσα – Λυσίου- Μάρκου Αυρηλίου – Αδριανού – Πλατεία Μοναστηρακίου)

Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Λόφος Φιλοπάππου

Παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα (χαλβάς – λαγάνα – ελιές), σε ένα κεφάτο πρόγραμμα με χορό, μουσική και τραγούδι.

11:00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται τους Αθηναίους στην είσοδο του Φιλοπάππου

11:30 Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί συναυλία με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τους Νάντια Καραγιάννη (Τσέρτου), Νίκο Καραγιάννη, Μανώλη Σκουλά, Δώρα Λουϊζου. Στο κλαρίνο ο Κων/νος Δήμου.

11:00 Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Αμπελόκηποι)

Κούλουμα με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 5284800