20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2014 07:00

17-09-2014:Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 η Πλατεία Κλαύθμωνος μεταμορφώνεται σε κέντρο πολυγλωσσίας και ψυχαγωγίας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά 9 Μορφωτικά Ιδρύματα και Πρεσβείες στην Αθήνα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με όχημα τη γλώσσα από την μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσετε τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών σε ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.

Πρόγραμμα

Τη φετινή γιορτή θα ανοίξουν οι μαθητές του St. Catherine’s British School, οι οποίοι  θα μας δώσουν μια γεύση από τη ρομαντική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός», ενώ στη συνέχεια οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά θα παρουσιάσουν το επάγγελμα του θεατρικού κλόουν για να μιλήσουμε – ή και όχι – μια ξένη γλώσσα, χρησιμοποιώντας το σώμα και τη φωνή μας.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης που θα μας ταξιδέψουν στη Γερμανία με γνωστές μελωδίες και τραγούδια.  Ακολουθούν οι μαθητές του γερμανόφωνου τμήματος της Σχολής Μωραΐτη που θα παρουσιάσουν δρώμενο με θέμα  «Μεγαλώνοντας στην Αυστρία με χορό και τραγούδι». 

Στη συνέχεια θα απολαύσουμε μια κωμική όπερα από τον θιάσο «Οι Τολμηρές» του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Μια παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες μαρότ υπό τους ήχους της μουσικής των Βέρντι, Πουτσίνι, Σκαρλάτι και Ρότα. Το πρόγραμμα συνεχίζει το χορευτικό συγκρότημα του Πολωνικού Σχολείου στην Αθήνα με παραδοσιακούς χορούς της Πολωνίας ενώ υπάλληλοι της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και μέλη του Συλλόγου Τσεχικής Κοινότητας στην Αθήνα θα αφηγηθούν στα ελληνικά τσέχικα παραμύθια.

Λίγο πριν το τέλος του προγράμματος το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών θα παρουσιάσουν μορφές της ελληνικής γλώσσας με ελληνικά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Eκδήλωση της EUNIC Αθήνας

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων

Οι διοργανωτές:

Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία

Παρουσίαση: Λυδία Παπαϊωάννου

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης είναι το Public σε συνεργασία με την Faber-Castell

καθώς και η ΙΚΕΑ

Online Διαγωνισμός

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2014 όμως έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιουνίου. Μπείτε στην ιστοσελίδα  www.imera-glosson-2014.eu , πάρτε μέρος στο διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού, ανακαλύψτε την ελληνική φράση που κρύβεται πίσω από τα «λουλούδια» και κερδίστε, δωρεάν τμήματα εκμάθησης Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών και Τσεχικών.

Ο online διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου 2014.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2014.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Λίγα λόγια 

Η 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:

•  να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης•

•  να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης•

•  να ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Τι είναι η EUNIC

Η EUNIC (European Union National Institutes of Culture) (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε.) είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και σε αρκετές περιπτώσεις τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες.

Tο παράρτημα της EUNIC Αθήνας ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2008. Δεκατέσσερα Ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Αθήνα υπέγραψαν ανεπίσημο μνημόνιο συμφωνίας με πρωταρχικό τους στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε κοινά προγράμματα με τη στήριξη ελλήνων εταίρων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

www.imera-glosson-2014.eu

Πλατεία Κλαυθμώνος

Ώρες:10:00 – 16:00

Είσοδος ελεύθερη