15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2014 17:30

08-09-2014:«Φιντέλιο», στο Μουσείο Μπενάκη

Τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την πειραματική ομάδα καλλιτεχνών «Ελληνική  Όπερα», στην όπερα «Φιντέλιο» του Ludwig van Beethoven, σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους, φιλοξενεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, το αίθριο στο Μουσείο Μπενάκη.

Πρόκειται για τη μοναδική όπερα που έγραψε ο Γερμανός συνθέτης, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του λυρικού θεάτρου. Η δράση εκτυλίσσεται στη Σεβίλλη του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Γ΄. Ο ισπανός επαναστάτης Φλορεστάν φυλακίζεται άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών δολοπλοκιών του διοικητή της φυλακής Δον Πιζάρο. Η Λεονώρα, σύζυγος του Φλορεστάν, έχοντας μεταμφιεστεί σε άνδρα, φροντίζει να προσληφθεί ως δεσμοφύλακας με το όνομα Φιντέλιο για να τον σώσει.

Η όπερα πραγματεύεται τα θέματα της συζυγικής αγάπης, της πίστης και της ελευθερίας. Ο ηρωισμός που διακρίνει τους κεντρικούς χαρακτήρες και ο τελικός τους θρίαμβος αντανακλάται στη μουσική γλώσσα του Beethoven, η οποία αποδίδει με ενάργεια και δραματικότητα τα ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα. Για τους λόγους αυτούς, ο «Φιντέλιο» θεωρείται προάγγελος της Γερμανικής ρομαντικής όπερας.

Λιμπρέτο: Joseph von Sonnleithner, βασισμένο στο λιμπρέτο του Jean-Nicolas Bouilly για την όπερα Λεωνόρα ή Η συζυγική αγάπη του Pierre Gaveaux.

Διανομή:

Φλορεστάν, ένας φυλακισμένος ευγενής: Βαγγέλης Χατζησίμος

Λεονώρα (Φιντέλιο), σύζυγος του Φλορεστάν: Σοφία Κυανίδου

Ρόκκο, δεσμοφύλακας: Γιώργος Ρούπας

Μαρτζελίνα, κόρη του δεσμοφύλακα: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Τζακκίνο, βοηθός του δεσμοφύλακα: Χρήστος Κεχρής

Δον Φερνάντο, υπουργός: Κώστας Ντότσικας

Δον Πιζάρο, διοικητής της φυλακής: Βαγγέλης Μανιάτης

Πρώτος Κατάδικος: Βλαδίμηρος Σιαμέτης

Δεύτερος Κατάδικος: Αλέξανδρος Διαμαντίδης

Μουσική προετοιμασία: Μιχάλης Παπαπέτρου

Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138

Ώρα: 20.30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη