15 ΙΟΥΛΊΟΥ 2014 16:30

14-07-2014:«Τέχνες και Πολιτισμός στην πόλη: ένα διαρκές εργαστήρι Βιωματικής Μάθησης» στο Κέντρο Τεχνών

Εκδήλωση με θέμα «Τέχνες και Πολιτισμός στην πόλη: ένα διαρκές εργαστήρι Βιωματικής Μάθησης», διοργανώνουν την Τρίτη 15 Ιουλίου, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – ΑΜΚΕ, του  Ιδρύματος Ωνάση, στον κήπο του Κέντρου Τεχνών.

Οι δημόσιοι χώροι συγκροτούν τον αστικό ιστό, είναι ένα πλέγμα που δομεί την ίδια την πόλη, την ιεραρχεί δίνοντάς της μορφή, ζωή, διαφορετικότητα και νόημα. Σε έναν ιστορικό δημόσιο χώρο παρουσιάζονται οι συνολικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν από το 2012 έως το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος: «Η ελληνική σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα βιωματικής μάθησης». Οι ‘Λέξεις και σκέψεις’, τα ‘εργαστήρια’ που εμπνέονται από τους Διαλόγους των Αθηνών και οι ‘παράλληλες δραστηριότητες’ που αφορούν στη δημιουργική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσα από την εκπαίδευση των μαθητών, συναντούν τους ‘εικαστικούς διαλόγους’, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία σε όλους τους τομείς της Τέχνης και η διεισδυτική ματιά σε όλα τα επίκαιρα θέματα της κοινωνίας στην εποχή μας συνδυάζονται και αποτελούν τους πυλώνες συνεύρεσης ατόμων διαφορετικής ηλικίας, προέλευσης, μορφωτικού επιπέδου και ειδικότητας ως πολίτες μιας πόλης / πολίτες του κόσμου.

Η εκδήλωση στοχεύει να προβάλει τη δράση των φορέων και των ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και του πολιτισμού που αποφάσισαν να βγουν έξω από τα τείχη των συμβατικών τους χώρων και να επιδείξουν στο ευρύ κοινό το έργο τους. Οι δράσεις λειτούργησαν ως έκπληξη για όλους. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε, συμμετείχε, γνώρισε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά είδη τέχνης, αφουγκράστηκε τις ανησυχίες και την έκφραση των δημιουργών, έμαθε… Φέρνοντας τις Τέχνες, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό στο δημόσιο χώρο, δημιουργείται το βιωματικό σχολείο της πόλης που κατευθύνει τους συμμετέχοντες στη διερευνητική ματιά του τόπου που ζουν, εργάζονται και κυκλοφορούν καθημερινά.

Η διδακτική πράξη μέσα από όρους βιωματικής μάθησης καλεί το ευρύ κοινό της πόλης έξω από ηλικιακά, φυλετικά ή μορφωτικά πλαίσια. Οι συμμετέχοντες γίνονται ταξιδευτές… Οι ταξιδευτές του χρόνου, του χώρου και της σκέψης, στον κόσμο της γνώσης και της αναζήτησης, στο χώρο της έκφρασης και της επικοινωνίας. Η εμπειρία αυτή αποτελεί ένα γόνιμο τρόπο δημιουργικής απασχόλησης και πολυσυνδυαστικής μάθησης που ενεργοποιεί τη φαντασία και καλεί σε δράση όλους των ανθρώπους της γειτονιάς και του κέντρου. Η πόλη ζωντανεύει, γίνεται πια για αυτούς οικείος χώρος, όπου μπορούν να δραστηριοποιούνται, να μαθαίνουν, να δημιουργούν και κυρίως να συνευρίσκονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, τις νέες τάσεις και το διάλογο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο  δημοσιότητας της δράσης: «Η ελληνική σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα βιωματικής μάθησης» που υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Η Πολιτεία και ο Πολίτης» από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση – ΑΜΚΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση και σε σύμπραξη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Κέντρου Τεχνών :Πάρκο Ελευθερίας – Στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Ώρα:19.30

Επθσυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης