dimarxos

Ομιλία δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα των ετών 2011-2012-2013.

 [Διαφάνεια 1]

Φίλες και φίλοι,

Αυτά τα 3 χρόνια στη Δημαρχία της Αθήνας, δώσαμε πολύ σκληρές μάχες για να πετύχουμε πράγματα, και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σκληρά, στα περισσότερα πεδία της καθημερινό-τητας και της ζωής μας : οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, πολιτικά.

Στην Αθήνα της κρίσης και του μνημονίου, όχι μόνον τα προβλήματα αλλά και οι συνθήκες ήταν πρωτοφανείς!

Αγωνιστήκαμε! Από την πρώτη μέρα. Να ανταποκριθούμε στις μείζονες κοινωνικές ανάγκες, να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, να εκσυγχρονίσουμε τη διοίκηση, να βρούμε εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης, να βάλουμε την πόλη σε τροχιά ανάκαμψης.

Αγωνιστήκαμε για να δώσουμε στο μητροπολιτικό δήμο της χώρας, τον ρόλο που του αξίζει!

Για να πετύχουμε τους στόχους μας, έπρεπε να επιδιώξουμε ένα νέο μοντέλο αντίληψης και λειτουργίας.

Άλλωστε δεν είχαμε εξαρτήσεις – δεν οφείλαμε και δεν λογοδοτούσαμε σε κανέναν - παρά μόνο στην πόλη και τους δημότες της!

Σήμερα, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι : τα 3 τελευταία χρόνια, στο Δήμο της Αθήνας, έγινε μια πραγματική επανάσταση!

Και αυτό δεν είναι υπερβολή!

Ίσως λίγοι το γνωρίζουν.

Και κάποιοι να επιχειρούν να το μειώσουν, ή άλλοι προσπαθούν να το αγνοήσουν.

Ωστόσο. Αυτά τα 3 χρόνια, καταφέραμε να βάλουμε ουσιαστικές βάσεις για τον «Δήμο» της Πρωτεύουσας που θέλουμε.  Στη ουσία, κάναμε πράξη έναν άλλο, νέο τρόπο να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, να βρίσκουμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, αλλά και να σχεδιάζουμε το μέλλον, και τη θέση της Αθήνας σε αυτό. Ένα σύγχρονο μοντέλο αυτοδιοίκησης, χειραφετημένο και οργανωμένο, κατάλληλο για την επόμενη ημέρα της οικονομικής κρίσης, στην Αθήνα.

Και αν κάτι απέδειξαν περίτρανα, τα 3 χρόνια στην Δημαρχία είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδειχθεί σε όργανο παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αιχμή ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, χωρίς να επιδιώκει με αυτό να παρέμβει στην κεντρική πολιτική σκακιέρα.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ       [2] : Η πόλη ένα βήμα πριν από την κατάρρευση

Αναλαμβάνοντας τη δημαρχία, η πόλη ήταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Με κοινωνικές ανάγκες, διαρκώς διογκούμενες,  στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, παράλληλα με πολιτική αναταραχή και διαδοχικές κυβερνητικές μεταβολές.

Έκρηξη της ανεργίας, πρωτοφανής ύφεση, έξαρση παράνομων δραστηριοτήτων και ο αριθμός των παράνομων εισερχόμενων στη χώρα μεταναστών να αυξάνονται.

Απουσία μηχανισμού επαρκούς αστυνόμευσης από την ΕΛ. ΑΣ  

Χωρίς τους απαιτούμενους πόρους, και  με τεράστιες μειώσεις προσωπικού.

Έτσι κληθήκαμε να διοικήσουμε την Πρωτεύουσα της χώρας,  πάνω σε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική, κινούμενη άμμο.

Αναλάβαμε το Δήμο της Αθήνας τον Ιανουάριο του 2011 :

-με λογιστικό έλλειμμα  47 εκ. €,

-με χρέος 48 εκ. € προς τους προμηθευτές,

-με δάνεια 219 εκ. €,

-με την κρατική επιχορήγηση (ΣΑΤΑ+ΚΑΠ) να μειώνεται κατά  25% σε σχέση με το 2009 ( συνολικά στην τριετία μειώθηκε  59% δηλαδή 204 εκατ. ευρώ!).

 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ [3] : Υποχρέωσή μας

 Καταφέραμε, ωστόσο, και το λέω με περηφάνια, καταφέραμε να κρατήσουμε την πόλη όρθια.

Δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, με νέες δομές, δράσεις και προγράμματα. Οι κοινωνικές ανάγκες ήταν μεγάλες γι αυτό και  επιδιώξαμε διευρυμένες συνεργασίες : με τον ιδιωτικό τομέα,  με υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου,  με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους εθελοντές, τους ενεργούς πολίτες.

Παράλληλα αναδιοργανώσαμε το δήμο, με γνώμονα τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την αποτελεσματικότητα.

Και στοχεύσαμε με σοβαρότητα, σχεδιασμό και μελέτη, σε τρόπους αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας, στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη δημιουργία ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης. 

Δεν διαθέταμε φυσικά μαγικές λύσεις. Απαιτήθηκε χρόνος και δουλειά. Αλλά τα καταφέραμε :

-  συνεργαζόμενοι παραγωγικά

-προσελκύοντας πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 

-διεκδικώντας τη θεσμική, και διοικητική αυτονομία του Δήμου της Αθήνας.

 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ [4] : Ο τρόπος μας

Διαμορφώσαμε έναν καινούργιο τρόπο, ένα νέο πλαίσιο πολιτικής πρακτικής.

Πετύχαμε τον οικονομικό και διοικητικό εξορθολογισμό του Δήμου, κάνοντας οικονομία σε πόρους, και τακτοποιώντας χρέη και δάνεια.  Χωρίς όμως να κάνουμε έκπτωση στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των δημοτών. Αντιθέτως:  αναβαθμίσαμε, διευρύναμε και εκσυγχρονίσαμε τις παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες. Φέραμε το δήμο κοντά στον δημότη, με τα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη, και διασφαλίσαμε τη διαφάνεια με την εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – όπως θα δούμε αναλυτικότερα και τη συνέχεια.   

Διεκδικήσαμε, πήραμε και αξιοποιούμε Ευρωπαϊκούς Πόρους προς όφελος των πολιτών της Αθήνας, « Έργο Αθήνα» : € 120 εκ.! Για πρώτη φορά ελληνικός δήμος πέτυχε να παρουσιαστεί ως φερέγγυος φορέας για τον σχεδιασμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού προγράμματος της Πρωτεύουσας και την αυτόνομη  υλοποίησή του, αναλαμβάνοντας πλήρως  την ευθύνη των πράξεών του.

. Δώσαμε έμπρακτη στήριξη, σε δημιουργικές πρωτοβουλίες πολιτών της Αθήνας. Γιατί πιστεύουμε ότι οι δήμοι, είναι το προνομιακό πεδίο δράσης και δικτύωσης των ενεργών ομάδων πολιτών.

Νιώθουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε, δίχως εκπτώσεις και υποχωρήσεις  :

- υπερασπιζόμενοι την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών στην πόλη,

- λέγοντας απερίφραστα όχι σε κάθε μορφή πολιτικής βίας, στον ρατσισμό, στον καταστροφικό εξτρεμισμό. 

- με αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στη νομιμότητα,

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ [5] : Νομοθετικές Πρωτοβουλίες

Η τήρηση των κανόνων από όλους για τη λειτουργία της πόλης, με σεβασμό στον πολίτη, η πεποίθηση ότι όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν δικαιώματα στην ομαλή, ασφαλή  και ειρηνική συνύπαρξη στην πόλη, οδήγησε τη δημοτική αρχή σε κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όλοι άλλωστε συμφωνούσαμε ότι η αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της πόλης δεν επιδέχοταν την παραμικρή αναβολή, δεν συγχωρούσε την αδράνεια.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή ολοκληρωμένα σχέδια νόμου σχετικά με:

-         τις Διαδηλώσεις. Εκπονήθηκε από επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και πανεπιστημιακών δασκάλων, πρόταση νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις και διαδηλώσεις, που συγκέντρωσε ευρύτατη πολιτική και κοινωνική αποδοχή και αξιοποιήθηκε – αν και μερικώς – από την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

-         Για τη λειτουργία των Θεατρικών Χώρων : κι εδώ πρόκειται για ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση, με στόχο την απλοποίηση της αδειοδότησης αλλά και την ασφάλεια θεατών και εργαζομένων.  Σχεδόν αυτούσια η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή.

Η δημοτική αρχή ανέλαβε επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αδειοδότηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο των οίκων ανοχής καθώς και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Διαφάνεια [6]:  Σχέδιο Ολοκληρωμένης  Αστικής Παρέμβασης

Βεβαίως, φίλες και φίλοι, τα πεδία στα οποία χρειάστηκε και οφείλαμε να δουλέψουμε, αυτά τα τρία χρόνια, ήταν πολλά και διαφορετικά. Το πράξαμε όμως, συστηματικά, σοβαρά και παραγωγικά. Για μια Αθήνα αντάξια της σπουδαίας ιστορίας της αλλά και της σημαντικής, σύγχρονης ευρωπαϊκής της θέσης.

Η νέα αντίληψη υπαγόρευε καινοτόμες πρωτοβουλίες, έξυπνες λύσεις.

 Μια τέτοια πρωτοβουλία, που επιδιώκει την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, είναι και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης. Γίνεται για πρώτη φορά,  και περιλαμβάνει – όπως βλέπετε – δύο σκέλη :

Α) τη διερεύνηση των αναγκαίων κοινωνικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών παραμέτρων για τη διαμόρφωση στρατηγικής παρέμβασης

Β) την πρόταση λειτουργίας Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης ειδικά για το δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του Ταμείου JESSICA για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Έτσι ορίζουμε τον στόχο και το όραμα μας για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, για τη μητροπολιτική Αθήνα. Κι είναι ένα σχέδιο σύνθετο, πολυεπίπεδο, με στρατηγική και καινοτομία.

Για να φτάσουμε όμως εκεί, για μπορούμε να λέμε ότι είναι εφικτοί οι σχεδιασμοί και το όραμά μας για την αναβάθμιση της Αθήνας και την αναζωογόνηση της οικονομίας της, για να μπορούμε να στοχεύουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, οφείλαμε πρώτα να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας και να εξορθολογίσουμε τις διοικητικές δομές μας. Να διορθώσουμε λάθη χρόνων και να κλείσουμε λογαριασμούς και επιβαρυντικές εκκρεμότητες προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Διαφάνεια [ 7] : Οικονομία – Διοίκηση

Και για του λόγου το αληθές, ελάτε να δούμε μαζί τι πετύχαμε στα στοιχεία που αναγράφονται στις διαφάνειες:

-         Κανένα καινούργιο δάνειο

-         Πλήρης εξυπηρέτηση των δανείων που κληρονομήσαμε

Διαφάνεια [8] : Οικονομικό Νοικοκύρεμα

-         Μείωση των επιχορηγήσεων προς τα Νομικά Πρόσωπα κατά 40 εκατομμύρια ευρώ (2013- 2010) με παράλληλη αναβάθμιση του έργου τους

Διαφάνεια [9] : Οικονομία – Διοίκηση

-         Νέα αντίληψη στις δημοτικές επιχειρήσεις. Εκτός από το κοινωνικό τους έργο, πρέπει να διασφαλίζουν και τα έσοδά τους με ανταγωνιστικά κριτήρια.

Επίσης:

-         Μείωση – καθώς βλέπουμε – των ενοικίων κατά 30% (2011- 2012) , με παράλληλη αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων,

-         Μείωση κατά 52% του κόστους υπερωριών (από 25 εκατομμύρια το 2010 σε 12 εκατομμύρια το 2013)

Και ταυτοχρόνως καταπολέμηση της διαφθοράς: υποθέσεις χρηματισμού, κακοδιαχείρισης και ταμειακά ελλείμματα, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Διαφάνεια 10 : Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84

Αντιστοίχως και στο δημοτικό μας ραδιόφωνο

-         Μείωση της δημοτικής επιχορήγησης κατά 70% με παράλληλη όμως αναβάθμιση της ποιότητας του προγράμματός του.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό και αξίζει να το αναφέρουμε, ότι παρά την δεινή οικονομική κατάσταση , το προεκλογικό 2010 έγιναν οι ακόλουθες δαπάνες:

-         Έξοδα συντήρησης 182 χιλιάδες το 2010, ενώ 58 χιλιάδες το 2013

-         Έξοδα Διαφήμισης 529 χιλιάδες το 2010, ενώ 8 χιλιάδες το 2013

-         Λοιπά διοικητικά 1.8 εκατομμύρια ευρώ το 2010, ενώ 51 χιλιάδες το 2013

Διαφάνεια [11] : ο Δήμος Εκσυγχρονίζεται

Το επόμενο βήμα, μετά από το οικονομικό νοικοκύρεμα, ο παράλληλος δρόμος δράσης με τον εξορθολογισμό της διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και της γραφειοκρατίας, ήταν βεβαίως ο εκσυγχρονισμός – κυρίες και κύριοι.

Κι εδώ, η δημοτική αρχή νομίζω ότι έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται για τις αναβαθμισμένες και αποτελεσματικότερες  υπηρεσίες που κατάφερε να παρέχει στους δημότες με χαμηλότερο κόστος και απόλυτη διαφάνεια.

Διαφάνεια [12] : Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ο λόγος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Μια πράξη τομή και πρότυπο για τη Δημόσια Διοίκηση όλης της χώρας. Ανήκει στα νέα εργαλεία. Είναι το σύγχρονο και αξιόπιστο πλαίσιο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του δημότη, που κατέχει αποφασιστικό ρόλο στο νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης.

Μέσα από την ειδική πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού που ανέπτυξε ο δήμος Αθηναίων, δημότες και κάτοικοι της Αθήνας, μπορούν πλέον να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, γρήγορα, εύκολα, χωρίς ουρές και μετακινήσεις, απ’ όπου και όποτε το επιθυμούν. 

Μεγάλη επίσης καινοτομία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι ο «ανοικτός σε όλους προϋπολογισμός». Η δυνατότητα που έχει κάθε πολίτης να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στη διαδικτυακή πύλη του ΔΑ, https://www. cityofathens.gr /khe.

Διαφάνεια [13] : Κατηγορίες Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Άλλες κατηγορίες των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορούμε να δούμε εδώ, σε αυτήν και τις επόμενες διαφάνειες:

Κάθε δημότης μπορεί πλέον να πιστοποιείται ως χρήστης και να ζητά μια σειρά υπηρεσιών ηλεκτρονικά. Πιστοποιητικό γέννησης, να δει όρους δόμησης, να  ζητήσει προέγκριση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, να καταθέσει αιτήματα και παράπονα, να κάνει ηλεκτρονικές  πληρωμές, όπως πληρωμή κλήσης παράνομης στάθμευσης. Συνολικά μπορεί να υποβάλλει αιτήματα για 80 υπηρεσίες. Σε αυτά συγκαταλέγονται και αιτήματα καθημερινότητας για τη βελτίωση της πόλης.

Διαφάνεια [14]

Διαφάνεια [15] : βλέπουμε εδώ περιπτώσεις αιτήσεων πολεοδομίας και οδηγίες για τους αιτούντες…

Διαφάνεια [16]  : Παράδειγμα οθόνης διαχείρισης αιτημάτων

Μετά την υποβολή του αιτήματός του, ο δημότης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία που θα έχει, ακόμη και στην περίπτωση που έχει υποβάλει αρχικά το αίτημά του εγγράφως.

Διαφάνεια [17]: Διαφάνεια

Στην ιστοσελίδα του δήμου, επίσης, όποιος θέλει μπορεί να βρει αναλυτική χαρτογράφηση των αδειών και του ιστορικού των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – και έτσι να είναι σε θέση να γνωρίζει, αν ένα κατάστημα  λειτουργεί νόμιμα ή όχι.

Επιπλέον, μια ακόμη καινοτομία αποτελεί η σύγχρονη εφαρμογή για «έξυπνα κινητά», με την όποια μπορεί κάποιος και να ενημερώνει για προβλήματα που επισημαίνει – λακκούβες, ελλιπή ή χαλασμένο φωτισμό – για οτιδήποτε επιβαρύνει τη λειτουργία  της πόλης αλλά και να παρακολουθεί τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το αίτημα ή το πρόβλημά του.

Διαφάνεια [18] : ΣΕΔ

Το πρώτο όμως πολύ σημαντικό βήμα που κάναμε στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ήταν η έναρξη λειτουργίας  τον Μάιο 2013 των 7 Σημείων Εξυπηρέτησης του Δημότη, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα όπως βλέπουμε και στον χάρτη. Πρόκειται για πρωτοποριακή εφαρμογή των σύγχρονων τρόπων διοίκησης, που επιφέρει ουσιαστική αποκέντρωση της λειτουργίας του δήμου.

Κάθε δημότης της Αθήνας μπορεί πλέον να διεκπεραιώνει από τη γειτονιά του, 154 διαφορετικές εργασίες που αφορούν , για παράδειγμα, προνοιακά επιδόματα, χρήση κοινόχρηστών χώρων, άδεια λειτουργίας παιδότοπου, διορθώσεις ηλικίας και ονομάτων, μεταδημοτεύσεις, αντίγραφα ποινικού μητρώου, άδειες οικοδομών και κτισμάτων, κλπ. Πλήρη κατάλογο των παρεχομένων υπηρεσιών οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν είτε στο ΣΕΔ της γειτονιάς τους, είτε στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων.

Διαφάνεια 19 : Εξυπηρέτηση Δημότη

Για πρώτη φορά στα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη διαχωρίζεται πλήρως η δομή που πραγματοποιεί την διεπαφή με τον δημότη ή την επιχείρηση, από τη δομή που έχει αποφασιστικό ρόλο στην ικανοποίηση ή μη του εκάστοτε αιτήματος.

Έχουν εγκατασταθεί επίσης συστήματα πληρωμών με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών αλλά και συστήματα αυτόματης πληρωμής με χρήση μετρητών.                

Διαφάνεια 20 : Ο Δήμος Εκσυγχρονίζεται

Ορισμένα ακόμη σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού είναι:

-         Οι Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες, για διαφάνεια και καλύτερες τιμές. Πρώτη φορά σε οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-         Ο Κεντρικός Έλεγχος Προμηθειών, με μία και μόνον διεύθυνση που έχει αναλάβει το σύνολο. Έχουν επίσης καθιερωθεί νέες διαδικασίες ελέγχου αποθηκών και αποθεμάτων, πριν από την προκήρυξη δημοπρασιών

-         Και η Ηλεκτρονική Διακίνηση Εσωτερικής Αλληλογραφίας, που γίνεται από τις αρχές 2012.

Διαφάνεια [21] : Διοικητικός Εξορθολογισμός

Η επιδίωξη για απόλυτη διαφάνεια υπήρξε σύνθετη και στοχευμένη σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων της δημοτικής αρχής. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και η αξιολόγηση των δομών του δήμου Αθηναίων και η σύνταξη νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2012 με μια σειρά μέτρων:

-         Μείωση των οργανικών μονάδων κατά 30%

-         Ενσωμάτωση των νέων αρμοδιοτήτων του «Προγράμματος Καλλικράτης»

-         Αξιοποίηση του μειωμένου ανθρώπινου δυναμικού

-         Ενίσχυση της οικονομικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας  του δήμου.

Διαφάνεια [22] : Διοικητικός Εξορθολογισμός

Στη διαφάνεια που έχουμε όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σημαντική μείωση του αριθμού Νομικών Προσώπων του Δήμου Αθηναίων που επήλθε από τον Ιανουάριο 2011 μέχρι τον Οκτώβριο 2013.

Διαφάνεια [23]: Δημοτική Αστυνομία

Βασικός άξονας για τη βελτίωση της πληττόμενης εικόνας της πόλης ήταν η ενεργοποίηση της δημοτικής αστυνομίας και η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της.

Δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση της αντικοινωνικής στάθμευσης, σχεδιάστηκε πρόγραμμα ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έγιναν παρεμβάσεις απελευθέρωσης κοινόχρηστου χώρου από αυθαίρετες ή παράνομες κατασκευές, και παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ έγιναν- από μεικτά κλιμάκια-  συστηματικοί έλεγχοι παρεμπορίου με αποτέλεσμα κατασχέσεις ειδών και εντοπισμό αποθηκών φύλαξης.

Διαφάνεια [24] : Δημοτική Αστυνομία

Η αιφνίδια κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας υπήρξε τεράστιο πλήγμα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Αντιδρώντας άμεσα η δημοτική αρχή αφενός συνέστησε τη Διεύθυνση Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου και αφετέρου συμφώνησε με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την αποτροπή της παραβατικής συμπεριφοράς.  

Διαφάνεια [25] : Η Κοινωνική μας Πολιτική

Και να περάσουμε – φίλες και φίλοι – στο πεδίο που αποτέλεσε για εμάς μείζονα προτεραιότητα. Στην Κοινωνική Πολιτική. Εκεί, όπου η δυσκολότατη συγκυρία της διευρυμένης κρίσης – οικονομικής, κοινωνικής αλλά και ανθρωπιστικής- με την οποία βρεθήκαμε  εξαρχής αντιμέτωποι μας οδήγησε σε μια νέα αντίληψη και στην άμεση ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών.

Γιατί ήταν μια συγκυρία πρωτοφανής: καθώς, ενώ οι κοινωνικές δομές του κεντρικού κράτους  κατέρρεαν και οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν δραματικά, η δημοτική αρχή έπρεπε να ανταποκριθεί σε συνεχώς διογκούμενες κοινωνικές ανάγκες. Και να αποτρέψει – παράλληλα- την περαιτέρω διεύρυνση της φτώχιας.

Εγκαταλείψαμε λοιπόν παρωχημένες αντιλήψεις περί Φιλανθρωπίας και περάσαμε ενεργά στην Αλληλεγγύη και δυναμικά στην Αλληλοβοήθεια.

Για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, ο δήμος δημιούργησε  νέα προγράμματα, εξορθολόγισε και αναδιάρθρωσε τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές του, εξασφάλισε νέες πηγές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους και ενεργοποίησε την Κοινωνία των Πολιτών.

Όντας η εγγύτερη στον δημότη αρχή, λειτούργησε ως ο πιο αξιόπιστος θεσμικός φορέας που συντόνισε και συντονίζει και σήμερα, όλους, όσοι θέλουν να προσφέρουν σε εκείνους που έχουν τη μέγιστη ανάγκη.

Συγκεκριμένα:

Διαφάνεια [26] : Υποστήριξη Ευπαθών Ομάδων

Κομβικός υπήρξε ο ρόλος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), που στηρίζει απόρους, αστέγους και φτωχούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, ρουχισμό, θέρμανση ή ιατρικές υπηρεσίες. Παρά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο το ΚΥΑΔΑ, κατάφερε να αντλήσει οικονομικούς πόρους και χορηγίες από άλλες πηγές, με αποτέλεσμα να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες της περιόδου.

Το 2012 δημιουργήσαμε την καινοτόμο δομή του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών. Βασική μας αρχή, «Ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται».

Από τον Ιούλιο 2012 ωφελήθηκαν από τον Κόμβο 14 000 εγγεγραμμένοι, σχεδόν τέσσερις χιλιάδες οικογένειες. Το πρόγραμμα εμπιστεύτηκε η Νορβηγική κυβέρνηση με περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ , μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΕΟΧ) :

Από την αρχή της λειτουργίας του, ο Κόμβος ενισχύθηκε, μέσα από συνέργειες και δράσεις με μεγάλη ανταπόκριση, με προσφορές χιλιάδων τόνων τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών διαβίωσης, από πολίτες, φορείς και εταιρίες.

Σχεδιάσαμε επιπλέον μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού, η οποία διασφαλίζοντας διαφάνεια και εγκυρότητα καταγράφει και παρακολουθεί αιτούντες, δικαιούχους και τα προσφερόμενα είδη.

Διαφάνεια [27]: Υποστήριξη Ευπαθών Ομάδων

Παράλληλα υλοποιούνται και άλλα προγράμματα σταθερής – βραχείας – στήριξης που παρέχονται από :

-         Το Κοινωνικό Παντοπωλείο  (400 οικογένειες τον χρόνο υποστηρίζονται με είδη που οι ίδιες θεωρούν αναγκαία)

-         Το Κοινωνικό Φαρμακείο (παρέχει υπηρεσίες σε ανασφάλιστους κατοίκους και δημότες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας)

-         Το πρόγραμμα Αλληλεγγύη στην Οικογένεια, ( παρέχονται σε 220 οικογένειες είδη πρώτης ανάγκης καθώς και υποστήριξη από ειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών

-         το νέο Πρόγραμμα στήριξης 300 νοικοκυριών με την αρωγή της  Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Διαφάνεια [28]: Υποστήριξη ευπαθών ομάδων

Επιπλέον:

Προσφέρεται καθημερινό φαγητό σε 1300 μαθητές – εκτός δικτύου Βρεφοκομείου – όλων των σχολικών βαθμίδων.

Ενεργοποιείται ξανά το πρόγραμμα, «Βοήθεια στο Σπίτι» με ευρωπαϊκούς πόρους, και ήδη, παρασχέθηκε βοήθεια σε 580 άτομα εντός εστίας, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2013.

Διαφάνεια [29] : Υποστήριξη ευπαθών ομάδων

Υπεγράφη από το Δημοτικό Συμβούλιο ο κανονισμός του Προγράμματος Κοινωνικής Κατοικίας. Το πρόγραμμα προσφέρει σε άτομα ή και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες επισφαλούς κατοικίας, τη δυνατότητα να στεγαστούν σε διαμερίσματα (και όχι ξενώνες), επιτρέποντάς τους έτσι να επικεντρωθούν στην προσπάθεια για εργασιακή επανένταξη.

Διαφάνεια [30] : Υποστήριξη Ευπαθών Ομάδων

Διεξήχθη μεγάλη έρευνα για τους αστέγους, καθώς για πρώτη φορά στο Δήμο Αθηναίων, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες βγήκαν από τα γραφεία για να συναντήσουν την κοινωνία στον δρόμο - εκεί όπου υποφέρει περισσότερο.

 Οι συστηματικές επανεπισκέψεις έκτισαν μια σχέση εμπιστοσύνης, απαραίτητη προϋπόθεση και βάση για τη διαδικασία επανένταξης των αστέγων, στην οποία αποσκοπούν οι δράσεις της δημοτικής αρχής.

Διαφάνεια [31] :  

Συσσίτια αστέγων και απόρων: 1400 μερίδες καθημερινά

Στέγαση σε απόρους και αστέγους : σε περισσότερα από 150 άτομα.

Διαφάνεια [32] : Υποστήριξη Ευπαθών Ομάδων

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει στη οδό Αλικαρνασσού, στον Κολωνό, η λειτουργία του Κοινωνικού Εστιατορίου (με δυνατότητα 100 γευμάτων ημερησίως) καθώς και Υπνωτηρίου (με δυνατότητα φιλοξενίας 50 αστέγων και ξεχωριστούς χώρους για άνδρες, γυναίκες και οικογένειες).

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω, ότι εντός του μηνός τίθεται ξανά σε λειτουργία ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, σε νέο χώρο με δυνατότητα φιλοξενίας 40 γυναικών και εικοσιτετράωρη λειτουργία.

Διαφάνεια [33] : Υπηρεσίες υγείας για όλους

Κυρίες και κύριοι - Συμπληρωματικά και παράλληλα με το μείζον έργο της κοινωνικής πολιτικής, η δημοτική αρχή επεδίωξε την παροχή διευρυμένων και βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας για όλους τους δημότες της Αθήνας. Και παρόλο που η κύρια ευθύνη άσκησης πολιτικής Υγείας ανήκει στο κεντρικό κράτος, οι δομικές αλλαγές στη δημόσια υγεία από κοινού με την απρόσμενη έκταση της οικονομικής κρίσης προσανατόλισαν το δήμο σε καινούργιες στοχεύσεις και πρωτοβουλίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τον θεσμικό του ρόλο.

Προτεραιότητα δόθηκε στην Πρόληψη και Περίθαλψη κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Για το σκοπό αυτό προχωρήσαμε :

-         Σε αναδιοργάνωση των Δημοτικών Ιατρείων, με επίλυση θεσμικών προβλημάτων και παροχή υπηρεσιών συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους και προληπτικής ιατρικής σε ανασφάλιστους.    

-         Στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Πόρων για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής δύο Δημοτικών Ιατρείων (στις οδούς Σαρανταπόρου και Χανίων, στο 5ο και 6ο αντιστοίχως δημοτικό διαμέρισμα – συνολικό κόστος 1,9 εκατομμύρια ευρώ). Θα λειτουργήσουν εντός του 2014.

Διαφάνεια [34] : υπηρεσίες υγείας για όλους   

Πολύ σημαντική υπήρξε, επίσης, η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ενεργοποιήσει την δικτύωση & σύμπραξη Υπηρεσιών, Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οργανισμών και Επιστημόνων Εθελοντών, καθώς και τον συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου με τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας  (ΕΟΠΥΥ, ΥΠΕ, ΑΕΙ).

Σε αυτό πλαίσιο, κάναμε τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο αστικό συγκρότημα του κέντρου της Αθήνας με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και την αξιοποίηση όλων των δομών.

Τα οφέλη ήταν πολλά : ενιαίος συντονισμός που βελτίωσε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους δημότες της Αθήνας.

Διαφάνεια [35] : υπηρεσίες υγείας για όλους

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι:

- Συνταγογράφηση

 στα Δημοτικά Ιατρεία για τους δικαιούχους παροχών από τον ΕΟΠΥΥ

- Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Προληπτικής Ιατρικής για τους ανασφάλιστους

-Διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων και εννέα (9) Νοσοκομείων του ΕΣΥ, μετά από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την 1η  ΔΥΠΕ, τον Απρίλιο του 2013. Προτεραιότητα, η παροχή υπηρεσιών σε μητέρες, παιδιά και ειδικές ομάδες, οι εμβολιασμοί και προληπτικοί έλεγχοι μαθητών, η διενέργεια Pap Test.

- Αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς των γιατρών μελών των «Συμμάχων Υγείας», για να ενισχυθεί η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων,  και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, σε μαθητές σχολείων, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, κ.α. Πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας σε ανέργους και ανασφάλιστους πολίτες.

Διαφάνεια [36] : υπηρεσίες υγείας για όλους

-         Γίνονται επίσης, δωρεάν μαστογραφίες, σπιρομετρήσεις και πνευμονολογικοί έλεγχοι.

-         Υλοποιείται παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με αλλαγή του τρόπου ζωής.

-         Πρόγραμμα αντιμετώπισης πρωτογενών αναγκών μαθητών δημοτικών σχολείων

-         Παραπομπή πολιτών για έλεγχο HIV

-         Καθώς και πρόγραμμα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ ή άλλες εξαρτήσεις.  

Διαφάνεια [37] : Παιδεία

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να κάνω μια σύντομη αλλά ουσιαστική αναφορά για τη συνεισφορά της δημοτικής αρχής στον τομέα της Παιδείας.

Στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα», για το οποίο θα μιλήσουμε αμέσως μετά, ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων ανακατασκευάζουν ή ανεγείρουν-  με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους – επτά σχολεία. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το πρώην 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (Αχαρνών και Χέυδεν).

 Επίσης, πάλι με ευρωπαϊκούς πόρους, αναβαθμίζονται βιοκλιματικά 7 σχολικά συγκροτήματα.

Διαφάνεια [38] : Σχολικοί Κήποι

Τον Δεκέμβριο 2012 εφαρμόστηκε με επιτυχία σε 22 δημοτικά, 3 νηπιαγωγεία και 5 παιδικούς σταθμούς πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων.

Διαφάνεια [39] : Σχολικοί Κήποι

Επίσης, 119 σχολικές μονάδες του δήμου μας, δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα, «Σχολικοί Κήποι : Το μπετόν ξηλώνεται και η αυλή πρασινίζει».

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ προβλέπει την αφαίρεση τσιμέντου, ασφάλτου ή πλακών και τη δημιουργία στη θέση τους μικρών κήπων.

Διαφάνεια [40] : Παιδεία

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά, με την εθελοντική στήριξη περισσοτέρων από 100 εκπαιδευτικούς και πτυχιούχους. Τα μαθήματα καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών των μαθητών , γίνεται ενισχυτική διδασκαλία στα ειδικά μαθήματα και στις τάξεις του προετοιμάζονται περισσότεροι από 200 μαθητές Γ΄ Λυκείου από σχολεία της Αθήνας.

Διαφάνεια [41] : Δημοτικό Βρεφοκομείο

Σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό έργο του δήμου διαδραματίζει και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, στο οποίο επίσης έγινε έργο εξοικονόμησης πόρων και διοικητικού εξορθολογισμού.

-         Το Βρεφοκομείο αύξησε τα φιλοξενούμενα παιδιά σε 5.251

-         Εξάλειψε το κόστος των υπερωριών (από 1,4 εκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 22 000 το 2013)

-         Μείωσε τα μισθώματα για Σταθμούς κατά 40% και κατά 42% τα μισθώματα για διοικητικές υπηρεσίες

-         Παρά ταύτα, όμως διεύρυνε την Κοινωνική Πολιτική του 

Διαφάνεια [42] : Εμπιστοσύνη στο δήμο Αθηναίων (ωφελούμενοι)

Φίλες και φίλοι, η διαφάνεια που έχουμε μπροστά μας συνοψίζει στη γλώσσα των αριθμών τους βασικούς άξονες λειτουργίας της ευρύτερης Κοινωνικής Πολιτικής μας . Της πολιτικής που κράτησε την πόλη όρθια, που διατήρησε την κοινωνική συνοχή και μας επέτρεψε να κάνουμε το επόμενο βήμα : το σχεδιασμό για μια βιώσιμη ανάπτυξη, τις δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τις πρωτοβουλίες για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας . Την απευθείας διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων – 120 εκατομμυρίων ευρώ για την Αθήνα. 

Διαφάνεια [43] : Εμπιστοσύνη στον δήμο Αθηναίων (χορηγοί)

 Πριν όμως προχωρήσουμε αξίζει νομίζουμε να κρατήσουμε στο νου ότι η καινοτόμα, αποτελεσματική  δημοτική πολιτική, η έμπρακτη στρατηγική της μέριμνας για τις ευπαθείς  κοινωνικά ομάδες καθώς και η στόχευση στη διαφάνεια και τον διοικητικό ορθολογισμό, όλα αυτά δηλαδή που πέτυχε στα τρία αυτά δύσκολα χρόνια η δημοτική αρχή, κέρδισαν επάξια και την εμπιστοσύνη των άλλων : φορέων, ιδρυμάτων, εταιριών, ιδιωτών που στήριξαν τις προσπάθειές μας  με χορηγίες, δωρεές σε είδος, μελέτες, παρεμβάσεις στην πόλη, κοινωνικά προγράμματα. Στήριξη έμπρακτη, στήριξη που καθώς βλέπουμε ισοδυναμεί με αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Διαφάνεια [44] : Εμπιστοσύνη στον δήμο Αθηναίων (χορηγοί)

Αναφερθήκαμε στην Νορβηγική κυβέρνηση, βλέπετε ότι οι προσφορές σε είδος στο ΚΥΑΔΑ το διάστημα 2011 – 2013 υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.  9 φορές περισσότερες χορηγίες στην Τεχνόπολη. Χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Λάτση για μελέτη των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου.  Για να αναφέρουμε ενδεικτικά παραδείγματα. 

Διαφάνεια [45 & 46] : Έργο Αθήνα, 120 εκατομμύρια για την πόλη

Και ερχόμαστε στο σύνθετο, πολυεπίπεδο και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Αθήνα, αυτό που ονομάσαμε «Έργο Αθήνα». Ένα στρατηγικό πρόγραμμα που αποτελεί την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια διαχείρισης και εφαρμογής έργου αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Πρώτη φορά δήμος στη χώρα διασφάλισε απευθείας ευρωπαϊκούς πόρους – 120 εκατομμύρια ευρώ για την Αθήνα. Και είναι η πρώτη φορά που αναδείχθηκε ο ίδιος σε διαχειριστικό φορέα των πόρων αυτών.

Το «Έργο Αθήνα» στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της πόλης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Περιλαμβάνει 72 έργα, που ο συνολικός τους προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής συνεισφοράς, μπορεί να φτάσει και τα 161 εκατομμύρια ευρώ. Αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες : στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.

Και θα μου επιτρέψετε να επισημάνω και αυτό: Το «Έργο Αθήνα» αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο σύλληψης και εφαρμογής μιας αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο μάλιστα προκύπτει μετά από ευρεία τοπική διαβούλευση και προσαρμόζεται δυναμικά ανάλογα με τις απαιτήσεις της κοινωνικο – οικονομικής συγκυρίας. Δεν είναι μια στρατηγική «γραμμένη σε πέτρα». Είναι ένα όραμα με δυναμική και μέρος του ήδη εφαρμόζεται και υλοποιείται.        

Επιπλέον, είναι απολύτως συμβατό με την ευρύτερη πολιτική μας, η οποία προσπαθήσαμε συνειδητά να μην αναλωθεί σε ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέξοδου  λαϊκισμού ή εντυπωσιασμού.  Αντιθέτως, στοχεύσαμε και στοχεύουμε με το «Έργο Αθήνα» σε δράσεις που θεμελιώνουν τις δομές μιας σταθερής, αστικής ανάπτυξης.

Είναι εντυπωσιακό, ότι μέσα σε μόλις 12 μήνες, και με την Αναπτυξιακή μας Εταιρεία ως Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, καταφέραμε και είμαστε πρώτοι ως προς την ένταξη έργων και δεύτεροι στη συμβασιοποίηση.

Διαφάνεια [47] : Έργο Αθήνα

Όπως βλέπουμε σε αυτούς τους 12 μήνες, έχουν ήδη ενταχθεί και υλοποιούνται 46 έργα – παρεμβάσεις, ύψους 96,9 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και της οικονομίας της Αθήνας. Ενώ, προς άμεση ένταξη είναι άλλα 15 έργα – παρεμβάσεις, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Για να αναφέρουμε ορισμένα από τα έργα που ήδη υλοποιούνται :

Διαφάνεια 48 :

Κατασκευάζονται δύο βιοκλιματικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, στο 3ο  και 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα αντιστοίχως.

Διαφάνεια 49 :

Ανακατασκευάζεται το Σεράφειο Κολυμβητήριο σε Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο.

Διαφάνεια 50

Στον τομέα της καθαριότητας, προχωρούμε σε πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων – με την τοποθέτηση 20 Βυθιζόμενων Κοντέινερ αστικών αποβλήτων στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 800 κάδων, και φυσικά την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση.  Προτεραιότητα θα δοθεί σε σημεία με μεγάλη παραγωγή αστικών απορριμμάτων. Ολοκληρώνεται επίσης η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, που σχεδιαζόταν από το 1988, με μεγάλα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά οφέλη για την πόλη. 

Διαφάνεια 51

Στο πλαίσιο των δράσεων για επιστροφή του δημόσιου χώρου στους πολίτες, αναπλάθεται και πρασινίζει ο κοινόχρηστος χώρος στην οδό Πάφου, στο 6ο Κοινοτικό Διαμέρισμα, και

Διαφάνεια 52

 στην Κυψέλη, αναπλάθεται η πλατεία Αγίου Γεωργίου, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων.

Διαφάνεια 53

Στα Πατήσια, στην οδό Θεοτοκοπούλου, γίνεται αποκατάσταση κτιρίου για τη λειτουργία Πολιτιστικού Κέντρου με 2 στρέμματα κήπου.  

Και προχωρούμε.

Βασικός άξονας του «Έργου Αθήνα» είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Όπως άλλωστε, βασική επιδίωξη και της δικής μας πολιτικής ήταν και φυσικά παραμένει, παράλληλα με το κοινωνικό έργο, η αναζωογόνηση και ο μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας,

Διαφάνεια 54: Παρεμβαίνουμε στην Ανεργία των Νέων…

καθώς και η δημιουργία ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης για μια έμπρακτη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας- κυρίως των νέων. Και στην περίπτωση αυτή, η δημοτική αρχή καινοτομεί:

-         Καθώς πρώτη φορά, φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης καταρτίζει στρατηγική και υλοποιεί παρεμβάσεις για την τόνωση της οικονομίας της πόλης, με έμφαση στους νέους επιχειρηματίες.

-         Μελέτησε και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία και επιτυχημένες πρακτικές.

-         Πρώτη φορά, επίσης, δήμος επενδύει στα ερευνητικά ιδρύματα της Αθήνας και στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό,  συνδέοντας την έρευνα με την παραγωγή.

Διαφάνεια 55: Παρεμβαίνουμε στην Ανεργία…

Οι παρεμβάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας έχουν καταρχήν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

-         Υποδομές για 270 start-up νέες επιχειρήσεις, που δημιουργούν 750 νέες θέσεις εργασίας

-         350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζονται με υπηρεσίες και διασύνδεση

-         1600 εγγεγραμμένοι άνεργοι ευπαθών κοινωνικά ομάδων ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσα από προγράμματα του ΕΚΤ

-         1200 άτομα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Κυρίες και κύριοι, η δημοτική αρχή προχώρησε στην κινητοποίηση των θεσμικών φορέων της πόλης με συγκροτημένη στρατηγική και επιδίωξη την ανάπτυξη και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Διαφάνεια 56 :  Έργα Επιχειρηματικότητας ΕΑΤΑ/ Πίνακας

Στη διαφάνεια βλέπουμε τα έργα της Αναπτυξιακής μας Εταιρείας. Τρία που ήδη δημοπρατήθηκαν : το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, τη Δομή Παροχής Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών σε υπό σύσταση επιχειρήσεις στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, και τη Δομή φιλοξενίας και Στήριξης νέων επιχειρηματιών στον τομέα του creative design.

Και άλλα επτά έργα, που είναι προς άμεση δημοπράτηση : δομή φιλοξενίας και στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων με υψηλή εμπορική ελκυστικότητα στον κλάδο της δημιουργικής βιομηχανίας, δράσεις προβολής και πληροφόρησης δυνητικών κοινωνικών επιχειρηματιών, παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης νεοϊδρυόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων, παροχή υπηρεσιών δικτύωσης κοινωνικών επιχειρηματιών, διαχείριση έργου κοινωνικής επιχειρηματικότητας – τεχνική υποστήριξη, έργο προβολής εταιρικής ταυτότητας έργων επιχειρηματικότητας, το Athens fashion Lab, και Υποστήριξη Αθηναϊκών επιχειρήσεων για τη διείσδυση σε διεθνείς αγορές.

Διαφάνεια 57 : Innovathens

 Επιπλέον. Σε ένα χώρο του δήμου Αθηναίων που έχει ταυτιστεί με τη νεανική δημιουργικότητα και ψυχαγωγία, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ξεκινά τη λειτουργία του ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, το Innovathens.

Εκεί 300 καινοτόμες επιχειρήσεις θα παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη και πληροφορία για τη σύλληψη, τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη μια επιχειρηματικής ιδέας σε 10 000 νέους,

Με εκθέσεις και φεστιβάλ καινοτομίας ιδεών και πετυχημένων προϊόντων,

Με εμψυχωτές και καθοδηγητές πετυχημένους και έμπειρους επιχειρηματίες,

Με εξειδικευμένα τεχνικά σεμινάρια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου, που θα διευκολύνουν τους νέους να βρουν δουλειά,

Και όλα αυτά δωρεάν για τους νέους της πόλης και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες της Αθήνας

Διαφάνεια 58 : Αθήνα Σύγχρονος Τουριστικός Προορισμός

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τη στήριξη και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, η δημοτική αρχή μαζί με την ΕΑΤΑ στόχευσε με μια σειρά πρωτοβουλιών  για την ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο τουριστικό και συνεδριακό προορισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-         Ίδρυσε το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών, που ψηφίστηκε το καλύτερο γραφείο συνεδρίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από τους αναγνώστες του διεθνούς περιοδικού Mice Report

 Διαφάνεια 59 : Σύγχρονος Τουριστικός προορισμός

-         Εξασφάλισε τη διοργάνωση 107 συνεδρίων (2011- 2015) και συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι 2013, το 23ο Παγκόσμιο Φιλοσοφίας. Συνέδριο με διεθνή ακτινοβολία και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και φιλοσόφων παγκόσμιου κύρους και αναγνώρισης.

-         Σύμφωνα με ένα πρώτο υπολογισμό, αν ένα μέσο συνέδριο αποφέρει περί το 1 εκατομμύριο ευρώ στην τοπική οικονομία, εκτιμάται ότι η δημοτική αρχή έχει εξασφαλίσει έσοδα από την προσέλκυση  συνεδριακού τουρισμού περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Διαφάνεια 60 : Σύγχρονος τουριστικός προορισμός

-         Επίσης για την προβολή του τουριστικού προϊόντος Αθήνα, διοργανώθηκαν ταξίδια εξοικείωσης με φορείς της τουριστικής αγοράς και δημοσιογράφους ξένων κρατών,

-         Και υπεγράφη σημαντική συμφωνία στρατηγικής σημασίας με τον Σύνδεσμο των Tour Operators Ευρώπης για την ετήσια διοργάνωση των εργαστηρίων Travel Trade Athens. Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκαν 1400 συναντήσεις και συμμετείχαν περισσότεροι από 60 τουριστικοί φορείς και γραφεία, οργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων από χώρες της Ευρώπης , την Κίνα, την Ινδία, το Ισραήλ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τη φετινή, τον Απρίλιο οι συμμετοχές από εταιρίες ξένων συμφερόντων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 80. 

Διαφάνεια 61 + 62

 Κυρίες και κύριοι – σε όλα αυτά τα τρία χρόνια στο τιμόνι της δημαρχίας της Αθήνας, η δημοτική αρχή επεδίωξε το διάλογο με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους ή και διεθνή μεγάλα αστικά κέντρα, μαθαίνοντας και αξιοποιώντας επιτυχημένες πρακτικές, μελετώντας καινοτόμες και έξυπνες λύσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.

Η ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών, ο διαδραστικός διάλογος και οι συμπληρωματικές συνέργειες αποτελούν ένα νέο πεδίο ανάδειξης  γόνιμων λύσεων.

Αυτοδιοίκηση και πολίτες δεν βρίσκονται πλέον απέναντι, αλλά συνεργάζονται και λειτουργούν συμπληρωματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο τον Ιούλιο 2013, δημιουργήσαμε τη διαδικτυακή, τεχνική πλατφόρμα www.synathina.gr και το δίκτυο ενεργών πολιτών «Συν Αθηνά». Γίναμε έτσι ο πρώτος δήμος στη χώρα που έδωσε χώρο και μέσα έκφρασης και επικοινωνίας στις Ομάδες πολιτών, που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας και ομορφαίνουν την πόλη.

Διαφάνεια 63

Από τον Ιούλιο 2012, έχουν ανέβει στην πλατφόρμα αυτή περισσότερες από 200 δράσεις που σχετίζονταν με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, παρεμβάσεις σε γειτονιές του κέντρου, με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη δημιουργική έκφραση των νέων, ενώ έχουν εγγραφεί περισσότερες από 80 ομάδες.     

Διαφάνεια 64

Τον Οκτώβριο 2013, εγκαινιάσαμε απέναντι από τη Δημοτική Αγορά και τη στέγη του «Συν – Αθηνά», φυσικό χώρο και τόπο συνάντησης για τις δραστήριες και δυναμικές ομάδες πολιτών της Αθήνας. Τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις τους με την Εκστρατεία Αναζωογόνησης του Ιστορικού Κέντρου, είχαμε όλοι την ευκαιρία να δούμε και να επαινέσουμε.

Διαφάνεια 65

Αναφέρομαι στην εκστρατεία καθαρισμού κτηρίων σε εμβληματικούς δρόμους του κέντρου της πόλης, που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2013 από τους δρόμους Αθηνάς, Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ερμού και συνεχίζεται.

Διαφάνεια 66

Στις δράσεις για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου είδαμε τις πρωτότυπες και όμορφες παρεμβάσεις σε κλειστά καταστήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, «Νύχτα – Μέρα»

Διαφάνεια 67: Εκστρατεία αναζωογόνησης …

Διαφάνεια 68 : Πολιτισμός, αντίδοτο στην κρίση

Φίλες και φίλοι – ο πολιτισμός, αποτελεί βασικό κεφάλαιο για την  Αθήνα, και κρίσιμη παράμετρο για την αναζωογόνηση της ζωής στην πόλη αλλά και για την τουριστική προβολή της. Στόχος της δημοτικής αρχής ήταν να αναδείξει τη μοναδική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της πρωτεύουσας αλλά και να τη συνδέσει με ένα δημιουργικό και πρωτοποριακό παρόν. Δώσαμε έμφαση στη διασφάλιση υποδομών και ευκαιριών στις νέες και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης για να εκφραστούν.

Στα τρία αυτά χρόνια δύο σημαντικοί πόλοι και φορείς πολιτισμού αναδείχθηκαν: ο ΟΠΑΝΔΑ και η Τεχνόπολη

Διαφάνειες 69, 70, 71

Καθώς αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος λειτουργίας του πρώτου Βιομηχανικού Μουσείου που απέκτησε η πόλη μας, στο παλιό εργοστάσιο Φωταερίου  στο Γκάζι, θα αρχίσω από εκεί.

Ένα συναρπαστικό μουσείο, με περισσότερους από 35 000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι μισοί μαθητές, πόλος έλξης των ξένων επισκεπτών, με σύγχρονο πωλητήριο και μουσείο – παιδαγωγικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Το βιομηχανικό μνημείο φωτίζεται και συντηρείται για πρώτη φορά.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η όλη η Τεχνόπολη, ξαναζωντάνεψε. 600 χιλιάδες επισκέπτες σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης βρήκαν στο Γκάζι ένα φιλόξενο και απολαυστικό χώρο, ενώ καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες της πόλης έχουν πλέον εκεί ένα δικό τους βήμα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συναντήσουν το κοινό τους.

Διαφάνεια 72 : ΟΠΑΝΔΑ

Μεγάλη, πολυσχιδής και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν και η προσφορά του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, του δήμου Αθηναίων.

Διαφάνεια 73

«Δράσεις σε Γειτονιές», φεστιβάλ «Έκφραση», «Κήποι της Αθήνας», Ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, « Το μικρό Παρίσι των Αθηνών», «Η Πατησίων μας»: παρεμβάσεις και επιτυχημένες εκδηλώσεις σε «δύσκολες» ή επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, με ένταξη μεταναστών, προγράμματα για την ιστορία της πόλης, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, Μουσικά Σύνολα και Δια Βίου Μάθηση, [ Διαφάνεια 74] και με ένα 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο για πρώτη φορά, στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία Μουσείου Μαρία Κάλλας.

Διαφάνεια 75 : Βιβλιοθήκες

Με έμφαση στις δράσεις φιλαναγνωσίας, την κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη να συμμετέχει από το 2012 στην καλοκαιρινή εκστρατεία της Future Library για παιδιά, την πρώτη Κινητή Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που το 2013 τοποθετήθηκε στην πλατεία Δεξαμενής – και έπονται και άλλες- τη δημιουργία Δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών καθώς και – κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα – Βιβλιοθηκών για βρέφη.    

 [ Προαιρετικά οι διαφάνειες 80, 81,82]

Φίλες και φίλοι, 

Συνήθως, οι απολογισμοί αποτελούν μια τυπική καταγραφή. Ο σημερινός απολογισμός, τμήμα προς τμήμα, αποτελεί χειροπιαστό δείγμα της συλλογικής μας δουλειάς.

Της ευθύνης που επωμισθήκαμε,  των δράσεων που αναλάβαμε.

Της δημοτικής παράταξης, των εργαζομένων στο Δήμο, των εθελοντών. Και είναι πέρα για πέρα «ζωντανός», με ορατά αποτελέσματα στην αναμφίβολα δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε.

Όπως θα έλεγε και ο ποιητής, «είναι πολλών ανθρώπων τα έργα μας..»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες στη χώρα, μια καινοτόμος αντίληψη στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων αναδύεται και προκύπτει μέσα από την πραγματική ζωή.

Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να επεξεργαστούμε και να εμπλουτίσουμε έναν άλλο τρόπο άσκησης της δημόσιας ευθύνης. Της δημοτικής αρχής.

Έναν τρόπο που έχει το αποτέλεσμα ως βασικό κριτήριο.

Και πάνω από όλα προτάσσει τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Για μένα ο Δήμος ήταν και είναι όχι μόνο μεγάλη πρόκληση, αλλά δοκιμή και δοκιμασία.

Γνωρίζω ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν.

Γνωρίζω όμως ότι εκεί που υπάρχει σχέδιο και βούληση πολλά μπορούν να γίνουν. Και αυτό που σήμερα φαίνεται ανέφικτο, από εμάς εξαρτάται να γίνει αύριο εφικτό.

Για αυτό συμμετέχουμε. Για αυτό είμαι και παραμένω στρατευμένος στον αγώνα για μια καλύτερη Αθήνα.

Ημερομηνία: 
Δευ, 10/02/2014 - 20:00 - 20:05
ΣυνημμένοΜέγεθος
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2011-2012-2013.pdf7.13 MB

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.