25 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2013 11:00

18-10-2013: «2ο Πανελλήνιο Συνέδριο και Έκθεση για το Παθητικό Κτίριο: Πάθος για εξοικονόμηση ενέργειας & ποιότητα ζωής», στην Τεχνόπολις

Με κεντρικό μήνυμα «Παθητικό Κτίριο: ΠΑΘΟΣ για εξοικονόμηση ενέργειας και ποιότητα ζωής», το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο, στις 25 και 26 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων.

Το συνέδριο διοργανώνεται  μαζί με την πρώτη έκθεση παθητικών συστημάτων PassiEXPO. Στόχος της PassiEXPO, του Συνεδρίου και των τεσσάρων εξειδικευμένων εργαστηρίων που θα γίνουν, είναι να φέρουν μαζί ευρύ κοινό και επαγγελματίες, ενημερώνοντάς τους για το Παθητικό Κτίριο και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και για όλες τις εξελίξεις πάνω στα νέα υλικά, projects και πρακτικές εφαρμογές του παθητικού κτιρίου, στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η έκθεση PassiEXPO θα είναι δωρεάν και ανοιχτή για το ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων εταιριών του κλάδου των παθητικών συστημάτων δόμησης και τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ σε έκθεση φωτογραφίας θα παρουσιαστούν έργα, που υπάρχουν, σχεδιάζονται και υλοποιούνται, στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρότυπο του παθητικού κτιρίου.

Την Παρασκευή (25/10), θα γίνουν τέσσερα εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops), όπου κορυφαίοι ειδικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα καλύψουν τις βασικές θεματικές ενότητες υλοποίησης του παθητικού κτιρίου:

Το νέο λογισμικό ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίου PHPP Ver. 8, το πιο αξιόπιστο λογισμικό στατικής ανάλυσης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου στον κόσμο.

Ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η τοποθέτηση κουφωμάτων σε παθητικά κτίρια.

Η αεροστεγανότητα και ο μηχανικός αερισμός κτιρίου με ανάκτηση ενέργειας. Ο νέος τρόπος για άριστη εσωτερική ατμόσφαιρα στο κτίριο

Η χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Η σίγουρη επένδυση για μια ζωή με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των workshops. [http://passiexpo.com/workshops/]

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων επιστημονικών ομιλητών, που θα παρουσιάσουν παραδείγματα και στοιχεία αποτελεσμάτων γύρω από το Παθητικό Κτίριο και τις εφαρμογές του στα μεσογειακά κλίματα. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

[http://passiexpo.com/conference/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF]

Η είσοδος στην έκθεση PassiEXPO είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό, ενώ για την παρακολούθηση του Συνεδρίου και των workshops απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση. [http://passiexpo.com/events/booking/]

Το Συνέδριο και τα workshops απευθύνονται σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κατασκευής κτιρίων (αρχιτέκτονες μηχανικούς, μηχανολόγους και πολιτικούς μηχανικούς, κατασκευαστές, εταιρίες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων), φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς. Στόχος τους είναι να ενημερώσουν για όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και υλοποίησης παθητικών κτιρίων, να παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία πρακτικών εφαρμογών του προτύπου και να δώσουν σύγχρονες, καινοτόμες και αξιόπιστες λύσεις σχετικά με τις έντονες απαιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.

Links για την PassiEXPO

 Web: PassiEXPO.com

 Online κρατήσεις: http://passiexpo.com/events/booking

 FAQ: http://passiexpo.com/faq

 Facebook event: https://www.facebook.com/events/507561755996374/

 Twitter: @PassiEXPO

 Email: [email protected]

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Σφυράκη 210 2822981, [email protected] 

Τεχνόπολις,  Μηχανουργείο (Δ12): Πειραιώς 100, Γκάζι

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:  Παρασκευή 25 Οκτωβρίου: 14.00 – 21.00

Σάββατο 26 Οκτωβρίου: 10.00 – 21.00

Είσοδος ελεύθερη   

Τι είναι το Παθητικό Κτίριο; 

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια έχει αναδειχθεί, τα τελευταία χρόνια, σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ενεργειακής πολιτικής των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών και η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με γοργούς ρυθμούς σε πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, μέχρι το 2020. Το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου αποδεικνύει έμπρακτα πως αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ρεαλιστικής προσέγγισης των απαιτήσεων για μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα, υψηλή θερμική άνεση και πραγματική αειφόρο δόμηση. Το Παθητικό Κτίριο είναι κάτι περισσότερο από «απλώς» ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο – είναι ένα πρότυπο κτιρίου το οποίο προσφέρει ταυτόχρονα υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση, οικονομία και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, τα Παθητικά Κτίρια διατηρούν όλο το χρόνο ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού. Ως εκ τούτου, ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ εξαιρετικά μεγάλη οικονομία, επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές, όπου τα κτίρια χρειάζονται ψύξη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Παθητικό Κτίριο: http://www.eipak.org/pathitiko-ktirio-passive-house

Λίγα λόγια για το ΕΙΠΑΚ

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (Ε.Ι.ΠΑ.Κ) ιδρύθηκε στις 29/3/12 στην Αθήνα. Επιστήμονες της Μηχανικής, της Νομικής και της Επικοινωνίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (Passiv Haus στα γερμανικά ή Passive House στα αγγλικά). Ένα πρότυπο που μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα, το ΕΙΠΑΚ μετράει πάνω από 180 μέλη (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, φορείς, τεχνικές και εμπορικές εταιρίες) σε όλη την Ελλάδα, έχει υλοποιήσει 8 σεμινάρια Passive House Basics σε διάφορες πόλεις, έχει οργανώσει ημερίδες σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους Μηχανικών και το ΤΕΕ, ενώ έχει πάρει μέρος σε συζητήσεις, forums και συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΙΠΑΚ 

Web: eipak.org

 Facebook: HellenicPassiveHouseInstitute

 Twitter: @PassiveHouseEL

 Email: [email protected]