blackseatourist

Ο Τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση και διάχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, στη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων και στη σύσφιξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του Black Sea Tourism Forum & Workshop που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 10 και 11 Οκτωβρίου, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του δήμου της Αθήνας και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και με τον συντονισμό της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και του Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB).

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας, επικεντρώθηκαν στις επαγγελματικές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των 40 επιλεγμένων Hosted Buyers (στελέχη και εκπρόσωποι μεγάλων tour operators, τουριστικών γραφείων, κλπ) από περισσότερες από δέκα χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Λιθουανία, Αμερική, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία κ.ά.) και 90 προμηθευτών και εκπροσώπων τουριστικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 συναντήσεις με στόχο τη διερεύνηση μελλοντικών συνεργασιών και τις παρουσιάσεις προορισμών, ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών προϊόντων και ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης μέρας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και η τουριστική οικονομία και δραστηριότητα είναι μια αποφασιστική παράμετρος για την ενδυνάμωση της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας, καθώς για την ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού κέντρου, όπως είναι ο δήμος Αθηναίων. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί κοινό τόπο για την Αθήνα και την Ελλάδα και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, περιοχή που είναι ένας αναδυόμενος ταξιδιωτικός προορισμός και ταυτοχρόνως μια αναπτυσσόμενη πηγή τουριστών».

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα, η τουριστική κίνηση στην Αθήνα  εμφανίζει μία αξιοσημείωτη αύξηση, παρά την οικονομική κρίση και την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ετών, τάση που ενισχύεται από τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βελτίωση των υποδομών και του αστικού περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και στην ασφάλεια και την βιώσιμη μετακίνηση.

Η δεύτερη μέρα του Black Sea Tourism Forum & Workshop ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΑΤΑ και Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Μπρούλια, του επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ για την Προώθηση του Εμπορίου και των Επενδύσεων στον Εύξεινο Πόντο (UNDP Black Sea Trade & Investment Promotion Programme) κ. Barry Kolodkin και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Πάνου Λειβαδά.

Ο κ. Γ. Μπρούλιας αναφέρθηκε στην Στρατηγική του δήμου Αθηναίων για την τουριστική ανάπτυξη καθώς και την στοχευμένη προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης και επισήμανε ότι η βαρύτητα που δίνεται από τον δήμο Αθηναίων στον τομέα τουρισμού είναι μεγάλη καθώς η τουριστική ανάπτυξη έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και κατά προέκταση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως η ανεργία, η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Barry Kolodkin δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “η Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προσελκύει τους ταξιδιώτες εκείνους που επιθυμούν να δουν και να κάνουν κάτι το διαφορετικό, εκείνους που επιθυμούν να επανασυνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά, όσους θέλουν να θαυμάσουν θαύματα της φύσης, εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία και το λίκνο του Πολιτισμού και ταυτόχρονα, να απολαύσουν εξαίρετα ξενοδοχεία, παραλίες, γαστρονομικές εμπειρίες και αξιοθέατα”.

“Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Προώθηση του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου (UNDP Black Sea Trade and Investment Promotion Programme), ως αρωγός φορέας οικονομικής ανάπτυξης μέσω της προώθησης του εμπορίου και των επενδύσεων, θεωρεί την τουριστική ανάπτυξη ως έναν ιδιαίτερα δυναμικό μοχλό οικονομικής ευημερίας, ακριβώς επειδή η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τον σημερινό ταξιδιώτη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Π. Λειβαδάς, αφού εξήρε τον δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Black Sea Tourism Forum & Workshop στην Αθήνα, υπογράμμισε τη σημασία της για την περαιτέρω ανάπτυξη επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των εκπροσώπων του τουριστικού τομέα από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τις χώρες αυτές ως σημαντικές αναδυόμενες αγορές.

Η πρώτη ενότητα της δεύτερης μέρας αφιερώθηκε στο Forum, με θέμα “Setting the scene for Tourism in the Black Sea Region”, κατά τη διάρκεια του οποίου, παρουσιάστηκαν τάσεις και στοιχεία για την τουριστική αγορά της περιοχής και συζητήθηκαν προτάσεις και πολιτικές για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας.

O Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος των Affiliate Members του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Γιώργος Δρακόπουλος δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μέσω των Οργανισμών τους πρέπει να υποστηρίξουν τις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να βάλουν τον τουρισμό ως προτεραιότητα στις περιφερειακές πολιτικές τους”.

“Η Ελλάδα, ως ο ισχυρός εκπρόσωπος της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα μπορούσε να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, χρησιμοποιώντας τον τουρισμό ως εργαλείο διείσδυσης. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η διευκόλυνση στις χορηγήσεις visa”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη ενότητα αφιερώθηκε στο συνέδριο digi.travel που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Travel Media Applications. Ηχηρά ονόματα συμμετείχαν όπως αυτό του Καθηγητή Δημήτρη Μπούχαλη, του Georges Panayiotis από την MKG Group, του R.J. Friedlander από την ReviewPro, της Chara Georgiadou (trivago), του Chad Shiver (TripAdvisor) , του John Fotis (Marketing & eCommerce specialist),  του Chris Doyle, Adventure Travel Trade Association ATTA, της Tinkara Pavlovic (IFITT),  του Peter Jordan, World Youth & Student Travel Confederation WYSETC κ.α.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης, στην ομιλία του με θέμα eTourism innovations, technology enhanced experiences and augmented reality: The future, τόνισε την ανάγκη της άμεσης αντίδρασης στα media social ώστε να βελτιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών.  Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του κ. Χρήστου Γεωργούση, Product Manager Fraud Prevention & Security της Travel Planet 24, ο οποίος ανέλυσε το θέμα της απάτης που αντιμετωπίζουν οι OTA, On line TravelAgents, σημειώνοντας ότι μετά τις κινήσεις που έχει κάνει η εταιρία μόνο στην ελληνική αγορά από 100.000 το χρόνο που έχανε η εταιρία μέσω των πιστωτικών καρτών από πελάτες της έχει μειωθεί στις 6.000. Την εμπειρία από την Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα έδωσε μέσω skype ο Jens Thraenheart (Dragon Trail & PATA China President), ενώ η κ. Χαρά Γεωργιάδου από το Tivago, τόνισε ότι το 40% των επισκεπτών του κόμβου τους διαλέγουν τελικά έναν άλλο προορισμό από αυτόν που είχαν αρχικά στο μυαλό τους. Ο κ. Vanguelis Panayiotis από το MKG Group, στην παρουσίαση του με θέμα  OTAs vs. direct bookings, ανέφερε ότι τα έσοδα των ΟΤΑ προέρχονται κατά 39% από τις κρατήσεις ξενοδοχείων, 37% από τα αεροπορικά εισιτήρια, 17% από τα πακέτα, 4% από τα εταιρικά ταξίδια, και το υπόλοιπο 3% από άλλες δραστηριότητες.

Με σκοπό την πληρέστερη αξιοποίηση των προοπτικών που ανοίγονται μέσω του Black Sea Tourism Forum & Workshop και αξιοποιώντας το “μοντέλο” του απόλυτα επιτυχημένου Travel Trade Athens Workshop (22 - 23 Απριλίου 2013), το ACVB εξασφάλισε την υποστήριξη των ακόλουθων διεθνών οργανισμών:

•             World Youth Student & Educational Travel Association WYSE

•             Adventure Travel Trade Association ATTA

•             The International EcoTourism Society TIES

•             Romanian Association of Travel Agencies ANAT

•             Association of Turkish Travel Agencies TÜRSAB

Επιπρόσθετα, τη διοργάνωση υποστήριξαν οι κύριοι κλαδικοί τουριστικοί φορείς της χώρας, μεταξύ των οποίων το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), η Γενική Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) κ.α.

•             Πλατινένιοι Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (EOT), η Αεροπορική εταιρεία Aegean και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

•             Χρυσοί Χορηγοί οι Era Ltd και Aldemar Hotels & Spa

•             Exclusive χορηγοί οι Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, Amphitrion, Athens Open Tour, Citysightseeing Athens, Interland, City Contact – Athens Walking Tours, Congress Line, Kambilis S.A, Key Tours, Winepoint, Hydraiki-Athens One Day Cruise, Sunshine train, Green Apple Travel, Podimatas Audiovisual S.A,

•             Χορηγοί Φιλοξενίας ήταν οι Athinais, Divani Acropolis, Electra Palace, Best Western Ilissia, New Hotel, NJV Plaza, Radisson Blu Park, S.G.Lycabettus,

•             Xορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι Balcans.com, GTP, Χρήμα & Τουρισμός, KSD, Travel Daily News, Travelling New, Tourism Press, Τουριστική Αγορά, Meetingreece,

•             Ενώ το αποχαιρετιστήριο δείπνο χορήγησαν οι ταβέρνες Παλιά Ιθάκη και Ο Γέρος του Μοριά στην Πλάκα.

Το  Black Sea Tourism Forum & Workshop τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Ημερομηνία: 
Τρι, 15/10/2013 - 08:45

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.