bike

Εποικοδομητικός κρίνεται ο κύκλος διαβουλεύσεων που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, στο αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 984,στην Τεχνόπολις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης. Η σημερινή ημέρα (19 Σεπτεμβρίου 2012)  είναι αφιερωμένη στο Ποδήλατο. Ποδηλάτες αλλά και εμπλεκόμενοι φορείς  θα αναπτύξουν τα οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις και θα προτείνουν τρόπους και λύσεις για την απρόσκοπτη χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα.

Η χθεσινή ημέρα (18η  Σεπτεμβρίου) ήταν αφιερωμένη στους Πεζούς . Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, του Συλλόγου «ΠΕΖΗ», αρχιτεκτονική ομάδα σχεδιασμού δημόσιου χώρου για τους πεζούς και εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ. Εξήχθησαν τα συμπεράσματα:

• Ο Δημόσιος Κοινόχρηστος Χώρος είναι πολύ υποβαθμισμένος και αυτό επιδρά αρνητικά στην «Ασφάλεια» και στην «Ποιότητα Ζωής» των πολιτών ενώ ταυτόχρονα καταστρατηγείται το Συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία της κίνησης, ειδικά των ΑΜΕΑ.

• Πολλά από τα προβλήματα που αναδείχθηκαν οφείλονται στην έλλειψη Τεχνικών Προδιαγραφών και Κανονιστικών Διατάξεων, στην έλλειψη κανόνων χωροθέτησης στοιχείων αστικού εξοπλισμού, ακόμη και σε κενά συνδυασμού του ΓΟΚ με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό.

• Παρουσιάστηκαν πολύ εύγλωττα τα χαρακτηριστικά της ζωής στην πόλη και η σημασία της «Κινητικότητας» ως συνδετικής ύλης και προβλήθηκε η έννοια της «Συνύπαρξης» ως ζωογόνου συστατικού της πόλης. Επίσης παρουσιάστηκε η σύγχρονη φιλοσοφία που πρέπει να υπάρχει πίσω από το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου για τους πεζούς.

•  Τέλος επισημάνθηκε η βελτίωση της καθαριότητας της πόλης αλλά ταυτόχρονα και η επέκταση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μεγάλης μερίδας πολιτών και επαγγελματιών.

• Η διέξοδος από την κατάσταση αυτή πρέπει να περάσει μέσα και από βελτιωτικά έργα και μέτρα, αλλά και από τον παραδειγματισμό, την ευθύνη των πολιτών και να υποστηριχθεί από ενημερωτικές εκστρατείες και καμπάνιες με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Κατά την πρώτη ανοιχτή θεματική διαβούλευση της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου 2012, εξετάσθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς . Παρευρεθήκαν εκπρόσωποι του δήμου Αθηναίων, του ΟΑΣΑ, του Εμπορικού Συνδέσμου Αθηνών, του Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και της «αμφίδρομης καταναλωτικής ενέργειας - MONEYBACK».

Συνοψίζοντας τους  βασικούς άξονες προβληματισμού επισημάνθηκαν  τα εξής:

* Η λειτουργία και η οικονομική δραστηριότητα της πόλης εξαρτάται και επηρεάζεται άμεσα από την καλή λειτουργία των Δημοσίων Συγκοινωνιών.

*  Οι Δημόσιες Συγκοινωνίες της Αθήνας απέκτησαν κατά την τελευταία δεκαετία πολλές νέες υποδομές, ιδίως μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και οχημάτων λεωφορείων και τρόλεϊ που την κατατάσσουν υψηλά ανάμεσα σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές πόλεις.

*Εδώ και πολλά χρόνια η στόχευση του Συστήματος των Δημοσίων Μεταφορικών Συστημάτων μεταστρέφεται από την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και της ζωής της πόλης στην εξυπηρέτηση άλλων πολιτικών ή συνδικαλιστικών στόχων.

*Σχετικές μετρήσεις αναδεικνύουν ικανοποίηση των επιβατών του Μετρό αλλά όχι αντίστοιχα και των οδικών συγκοινωνιών. Τα τρία βασικά κριτήρια της αξιολόγησης αναδείχθηκαν: το ύψος κομίστρου, η έλλειψη αξιοπιστίας και η αραιότητα των δρομολογίων.

* Παρουσιάστηκε η καινοτόμα «αμφίδρομη καταναλωτική ενέργεια – MONEYBACK» που δίνει αξία στα χρησιμοποιημένα εισιτήρια τονώνοντας την εμπορική δραστηριότητα και αποθαρρύνοντας την εισιτηριοδιαφυγή.

*Επισημάνθηκε ο σοβαρός αντίκτυπος στη λειτουργία των ΜΜΜ από την αδυναμία διαχείρισης του υπερβολικού αριθμού διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αναγνωρίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του σχετικού νομικού πλαισίου, για την οποία ο Δήμος Αθηναίων έχει προτείνει σχέδιο Νόμου.

*Αναδείχθηκε η σημασία και η ανάγκη Συντονισμού των λειτουργιών της πόλης και η συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων μερών και συμφωνήθηκε η στρατηγική συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ΟΑΣΑ σε θέματα σχεδιασμού αλλά και αστυνόμευσης των διαδρόμων κίνησης λεωφορείων και τρόλεϊ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

17/09 Ημέρα αφιερωμένη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

         11.00-13.00 - Διαβούλευση για τα ΜΜΜ / Παρουσίαση Money back

           Αμφιθέατρο 9.84

18/09 Ημέρα αφιερωμένη στους Πεζούς

          11.00-13.00 - Διαβούλευση για θέματα των πεζών (προβλήματα, ρυθμίσεις)

          Αμφιθέατρο 9.84

          18.00 – 20.00 - Δράσεις συλλόγου «ΠΕΖΗ», Πλατεία Συντάγματος

19/09 Ημέρα αφιερωμένη στο Ποδήλατο

           11.00-13.00 - Διαβούλευση για το ποδήλατο

            Αμφιθέατρο 9.84

            12.00 – 16.00 – Ποδηλάτες ενημερώνουν το κοινό, Πλατεία Συντάγματος

20/09 Ημέρα αφιερωμένη στις Μεταφορές και τη Λειτουργία της Πόλης   

             11.00-13.00 - Διαβούλευση για θέματα μεταφορών και λειτουργιών της πόλης                                  Μεταφορείς / Διανομείς / Τaxi

          Αμφιθέατρο 9.84

21/09 Ημέρα αφιερωμένη σε πρωτοβουλίες και συνεργασίες του Δήμου/ Οδική Ασφάλεια / Οικολογική Οδήγηση

          11.00-13.00 - Διαβούλευση για θέματα οδικής ασφάλειας / οικολογικής οδήγησης           

               Παρουσίαση Ecomobility / Προσέχω / Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

          Αμφιθέατρο 9.84

22/09 Λήξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης / εορτασμός επί της οδού Πανεπιστημίου από τις 12.00 έως και τις 17.00

Καλλιτεχνικά events σε 2 σημεία (Ομόνοια / Προπύλαια) (μουσικά συγκροτήματα)

Προβολή Έργου “Be the change”

Συμμετοχή σχολείων και ΜΚΟ

Εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για παιδιά

Μουσικοκινητικά παιχνίδια

Παρουσίαση πρωτοβουλιών και συνεργασιών του Δήμου Αθηναίων

Skateboard show

Παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο

Πάρτυ στην πλατεία Ομόνοιας 19.00

Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί η συνύπαρξη και σεβασμός του πεζού έναντι όλων των ειδών μετακίνησης, με ενθάρρυνση της χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των "πράσινων" μετακινήσεων, και κυρίως του ποδηλάτου, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.   

Στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, αναλαμβάνουμε δράσεις με κεντρικό μήνυμα την ενθάρρυνση της  χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δήλωσε η Πρόεδρος της Τεχνόπολις, κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου και  έκανε ειδική μνεία στην 22α Σεπτεμβρίου ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, κατά την οποία η οδός Πανεπιστημίου κλείνει για τα αυτοκίνητα και μετατρέπεται, σε χώρο για ποδήλατα και πεζούς, με σειρά μουσικών και εκπαιδευτικών δρώμενων για παιδιά και ενήλικες .

Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς  αλλά και τα υπουργεία Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για μια Αθήνα με λιγότερα αυτοκίνητα και σεβασμό στο περιβάλλον, δήλωσε η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), κυρία Νέλλη Παπαχελά.

Την 22α Σεπτεμβρίου ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, τα καταστήματα θα έχουν ειδικές προσφορές και δώρα για τους καταναλωτές, ενώ υπάρχει πρόταση να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 19.00 το βράδυ, γνωστοποίησε ο  γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Ηλίας Βλαχάκης.

Ημερομηνία: 
Τετ, 19/09/2012 - 09:25
ΣυνημμένοΜέγεθος
imagepanepi.jpg27.65 KB

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.