16 ΜΑΪ́ΟΥ 2012 16:00

15-05-2012: Προβολές Ντοκιμαντέρ με Αιγαιοπελαγίτικο Άρωμα, στο Πνευματικό Κέντρο

Τέσσερα ντοκιμαντέρ, με άρωμα Αιγαίου, με τους νησιωτικούς θησαυρούς των «Καρλόβασι Σάμου», «Άγιο Κήρυκο Ικαρίας», «Πάτμο»  και «Σύμη», προβάλουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Mecano Film, την Τετάρτη 16 και τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό του Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Τα ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν από τη MECANO FILM, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000. Είναι ψηφίδες μιας ευρύτερης ενότητας για τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδικές εκδηλώσεις σε πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτης είναι ο Πάνος Ζενέλης, ο οποίος χαρακτηρίζεται για τη συγχρόνως πολιτιστική, ιστορική και περιηγητική του προσέγγιση.

«Καρλόβασι Σάμου»

Προβολή: Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, ώρα 19.00

«Μικρές και μεγάλες ιστορίες, κλεισμένες στις μνήμες»: Ένα Ντοκιμαντέρ για το Καρλόβασι της Σάμου, με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και το διαχρονικό πολιτιστικό πρόσωπο.

Η πόλη του Λ. Λογοθέτη, του Μ. Καλομοίρη, του Αλ. Σεβαστάκη. Ο τόπος όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο Γ. Ρίτσος, η πόλη των παλιών βυρσοδεψείων και των πανέμορφων αρχοντικών.

Ο φακός εστιάζει στα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις πατροπαράδοτες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, στα γραφικά χωριά του Καρβούνη και του Κέρκη…

Παραγωγή: Δήμος Καρλοβασίων , Σκηνοθεσία: Π. Ζενέλης, Κείμενο: Σ. Μαργιωρής , Επιμέλεια: Φ. Βενάρδου, Φωτογραφία: Δ. Αναγνωστόπουλος, Π. Μαυρικίδης, Μουσική: Φ. Σιδερής , Μοντάζ: Ε. Υπερείδις, Αφήγηση: Μ. Μπιτσόλα, Οργάνωση Παραγωγής: Α. Ζενέλη

«Άγιος Κήρυκος Ικαρίας»

Προβολή: Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, ώρα 19.00

«Στην Ικαρία των μύθων και των θρύλων, ο χρόνος μοιάζει με τα παιδιά που όπως γράφει ο Ηράκλειτος παίζουν κότσια (πεσσούς).                                                                                           

Κάθε πλευρά του παιχνιδιού και μια έκπληξη για τον επισκέπτη, που βλέπει ότι υπάρχουν και σήμερα μέρη που παρουσιάζουν το δικό τους πρόσωπο, καθαρό, αγνό, μοναδικό».

Ένα Ντοκιμαντέρ για την πολυκύμαντη ιστορία του νησιού, την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου τα φημισμένα πανηγύρια, τις μοναδικές ιαματικές  πηγές της Ικαρίας, τις απροσδόκητες φυσικές ομορφιές, αλλά και τις μορφές «ήπιου Τουρισμού» που επιφυλάσσει στον επισκέπτη της.

Παραγωγή: Δήμος Αγίου Κηρύκου, Σκηνοθεσία: Π. Ζενέλης, Κείμενο: Σ. Μαργιωρής, Φωτογραφία: Β. Μυλωνόπουλος, Μοντάζ: Ε. Υπερείδις, Μουσική: Φ. Σιδερής, Αφήγηση: Φ. Μελετέα, Οργ. Παραγωγής: Α. Ζενέλη

«Πάτμος»

Προβολή: Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, ώρα 19.00

Ένα ταξίδι στην ακαταμάχητα γοητευτική Πάτμο. Στο πάλλευκο, Ιερό νησί της Αποκάλυψης του Ιωάννη, με το ζεστό και τόσο φιλόξενο ανθρώπινο περιβάλλον. Η ταινία εκτός από την παρουσίαση του Ιερού χαρακτήρα του νησιού, επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του, στη νησιώτικη καθημερινότητα και στις γνωστές και «άγνωστες» ομορφιές του.

Αυτές οι λιγότερο γνωστές ομορφιές του νησιού, κυριολεκτικά εκπλήσσουν τον επισκέπτη της Πάτμου.

Παραγωγή: Δήμος Πάτμου, Σκηνοθεσία:  Π. Ζενέλης, Κείμενο:  Σ. Μαργιωρής, Φωτογραφία: Β. Μυλωνόπουλος, Μοντάζ: Ε. Υπερείδις, Μουσική:  Φ. Σιδερής, Αφήγηση:  Μ. Χατζησάββας, Οργάνωση Παραγωγής:  Α. Ζενέλη

«Σύμη»

Προβολή: Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, ώρα 19.00

«Το φώς βάφει τα σπίτια και τη θάλασσα. Πριγκίπισσα Σύμη.

Το όνομά της στον χρόνο. Ο πολιτισμός στο χώρο.

Οι ευχές στο Μιχαήλ Πανορμίτη (…)»

Η μοναδική αρχιτεκτονική του οικισμού, τα περίφημα νεοκλασικά του, η φινέτσα παντού όπου βρεθείς, το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της Σύμης, τα παραδοσιακά επαγγέλματα με τα οποία οι Συμιακοί ασχολούνται ως τις μέρες μας, οι ανόθευτες φυσικές ομορφιές του νησιού, είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες της ταινίας.

Ενός Ντοκιμαντέρ, πού στόχο έχει να συγκεράσει περιεκτικές ενότητες, να εκφράσει πλούσια ερεθίσματα και βιώματα.                                                                              Παραγωγή: Δήμος Σύμης, Σκηνοθεσία: Π. Ζενέλης , Κείμενο: Σ. Μαργιωρής

Φωτογραφία: Γ. Κουρπαδάκης, Δ. Αναγνωστόπουλος, Μοντάζ: Ε. Υπερείδις,

Μουσική:  Φ. Σιδερής, Αφήγηση: Μ. Χατζησάββας, Οργάνωση Παραγωγής: Α. Ζενέλη

 

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων – αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»:

Ακαδημίας 50, τηλ. 210-3421601, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο