gkaminis

Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή και χαρά, να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μπροστά στους φίλους Γερμανούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ειδικούς της τουριστικής αγοράς.

Τιμή διότι ως Δήμαρχος της Αθήνας, μπορώ να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου που επιλέξατε την πόλη μας για τη διοργάνωση του τόσο σημαντικού αυτού workshop, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Χαρά διότι ως Αθηναίος, σας υποδέχομαι σε μία πόλη φιλόξενη, ασφαλή για κάθε επισκέπτη. Μία πόλη που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, παραμένει, ζωντανή και παλλόμενη, έτοιμη να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και συγκινήσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημασία του τουρισμού στην παγκόσμια, στην εθνική και στην τοπική οικονομία είναι δεδομένη, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες, περιοχές και πόλεις του κόσμου. Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών αναδεικνύουν τον τουρισμό σε πρώτο τομέα στη βιομηχανία υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο απασχόλησης. Σε επίπεδο Ελληνικής οικονομίας, τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ ενώ στον ευρύτερο τουριστικό τομέα απασχολούνται 800.000 εργαζόμενοι.

Ο αστικός τουρισμός και ειδικότερα ο τομέας των city break καθώς και ο συνεδριακός τουρισμός αποτελούν σημαντικά πεδία ανάπτυξης της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού. Το δεδομένο αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτει σύγχρονες συγκοινωνιακές υποδομές, αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον καθώς και σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως η σύντομη πρόσβαση στη θάλασσα, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η ευρύτερη αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου, τα οποία συμβάλουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού.

 Η έννοια του ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την προώθηση της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας συνδυάζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του αστικού περιβάλλοντος και του παγκοσμίου βεληνεκούς πολιτιστικού πλούτου της πόλης με την πρόσβαση στη θάλασσα και τη φυσική ομορφιά της ευρύτερης περιφέρειας.

Η σύγχρονη Αθήνα, είναι μία πόλη γεμάτη από ενδιαφέρουσες και δελεαστικές για τον επισκέπτη αντιθέσεις. Είναι μία πόλη που συνδυάζει την αρχαιότητα και την παράδοση με το σύγχρονο προφίλ, τους ορεινούς όγκους περιφερειακά της Αττικής με το θαλάσσιο μέτωπο του Σαρωνικού, το ιστορικό κέντρο με τα μοντέρνα προάστια, τη δυναμική αγορά με τα μνημεία, τα μουσεία και άλλους πνευματικούς ή πολιτιστικούς χώρους.

   Θεωρούμε ότι αυτή η πολύπλευρη διάσταση την καθιστά μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρει σε όποιον την επισκεφτεί μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία. 

  Οι περισσότεροι και σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία είναι συγκεντρωμένοι στην κεντρική περιοχή της Αθήνας, με  πόλο έλξης το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κορυφαίων μουσείων του πλανήτη, ενώ η πολιτιστική υποδομή της Αθήνας περιλαμβάνει 38 μνημεία, 32 αρχαιολογικούς χώρους, 28 κρατικά μουσεία και 30 μη δημόσια μουσεία. Επιπρόσθετα η Αθήνα διαθέτει 137 θέατρα, 64 κινηματογράφους, 2 Concert  Halls , περισσότερα από 150 bars και 73 clubs, και ταυτόχρονα δελεαστικές προτάσεις για shopping, γαστρονομία, leisure sports και fitness,  αποτελούν το πλούσιο «μενού» της Αθήνας. Η λίστα εμπλουτίζεται από τον Εθνικό Κήπο, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το νέο ψηφιακό Πλανητάριο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θεματικά πάρκα και εκθεσιακούς χώρους που τα τελευταία χρόνια έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία για την προσφορά τους.

  Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι η ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μέσα από τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα, διέξοδο στη παρούσα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία και ταυτόχρονα μονόδρομο για την πολιτισμική και αναπτυξιακή ανάταση της Αθήνας.

    Η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά, ως Δήμαρχος Αθηναίων, πιστεύουμε στο τουριστικό προϊόν της πόλης, γνωρίζουμε την έμμεση και άμεση συμβολή του τουριστικού τομέα στην τοπική οικονομία, και γι’ αυτό διαθέτουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών μας.

   Μέσα από συγκεκριμένες δομές αναπτύσσουμε δράσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη της πόλης και την αποτελεσματικότερη προβολή της Αθήνας ως προορισμού για συνέδρια και city  breaks. Προχωρήσαμε στην επέκταση του δικτύου πληροφόρησης επισκεπτών με δύο επιπλέον σημεία στη Λεωφόρο Αμαλίας και στον ΟΛΠ, ανασχεδιάσαμε τη λειτουργία του Γραφείου Συνεδρίων Αθηνών για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση συνεδρίων, επενδύουμε στο διαδίκτυο, καθώς και μια σειρά πρόσθετων δράσεων.

  Η επιτυχημένη πορεία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων επιβεβαιώνει  ότι ο τουρισμός είναι μια μοναδική πηγή που μπορεί να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Οι ισχυρές συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η διεθνής δικτύωση και οι στρατηγικές συνεργασίες με τους πρωταγωνιστές της τουριστικής αγοράς, μας δίνουν τη δύναμη να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά.

Είμαι βέβαιος ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης τόσο της τουριστική κίνησης city breaks όσο και των άλλων μορφών τουρισμού, όπως τα συνέδρια και οι εταιρικές συναντήσεις, από τη μεγάλη Γερμανική αγορά προς την Αθήνα, παραμένουν πολύ μεγάλες. 

Ελπίζω ότι η παρουσία σας εδώ θα συμβάλει καθοριστικά στην αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των δύο χωρών μας.

Ημερομηνία: 
Παρ, 04/05/2012 - 11:40

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.