SKAI

Αποσπάσματα δηλώσεων του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη στην εκπομπή «7 ΣΚΑΙ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ  και το δημοσιογράφο κ.  Νίκο Ευαγγελάτο.

Ερώτηση για την άρνηση περιφερειαρχών και δημάρχων να αποδεχθούν τους χώρους στις περιοχές τους

ΓΚ: Η κατανομή θα πρέπει να είναι πραγματικά δίκαιη κατανομή. Δηλαδή να αναλάβουν αυτό το βάρος περιοχές που είναι περισσότερο ευνοημένες. Δεν θα πω εγώ ποιες είναι αυτές, αλλά πρέπει όλοι να το καταλάβουν. Δεν είναι ένα πρόβλημα της Αθήνας, είναι ένα πρόβλημα εθνικό και δεν προσφεύγω στην έννοια της αλληλεγγύης, αλλά της στοιχειώδους αυτογνωσίας. Εάν η πρωτεύουσα καταρρεύσει ,δεν μπορώ να φανταστώ τι θα κάνει η υπόλοιπη χώρα. Επομένως είναι ένα πρόβλημα πρακτικό και στοιχειώδους λογικής. Αλλά είναι και ένα πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό. Όποιος έχει πάει στις γειτονιές της Αθήνας που δοκιμάζονται, το ξέρει πόσο πολύ ενισχύονται από αυτήν την κατάσταση ανομίας οι αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις μέσα στη πρωτεύουσα και μέσα στη χώρα. Μιλάω για την ακροδεξιά. Θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό το πράγμα. Ότι η εικόνα της ανομίας που υπάρχει και το μεταναστευτικό της παράνομης μετανάστευσης, την έχει ενισχύσει τρομακτικά. Είναι σοβαρό ζήτημα δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ν.Ευαγγελάτος:...Είστε υπέρ αυτής της σκούπας και των στρατοπέδων κύριε Καμίνη;

Γ.Καμίνης: Πρώτα απ' όλα θα απέφευγα τον όρο «σκούπα». Είναι ένας όρος υποτιμητικός.

ΔΗΜ: Δημοσιογραφική αδεία.

ΓΚ: Γιατί δεν μιλάμε για σκουπίδια. Συμφωνούμε σε αυτό. Από ‘κει και πέρα είναι γεγονός ότι η Αθήνα έχει επιβαρυνθεί τρομακτικά τα τελευταία χρόνια από αυτό το πρόβλημα. Είναι, να μην κοροϊδευόμαστε, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης. Το να μπαίνουν κάθε μέρα στη πόλη 300 άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν καν να βρουν δουλειά, ερχόμενοι κατευθείαν από τα σύνορα.

ΔΗΜ: 300 τη μέρα. Και κάθε μέρα είναι άλλοι 300.

ΓΚ: Πάνω από 10.000 άνθρωποι το μήνα. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκαστικά αφού δεν βρίσκουν δουλειά εμπλέκονται σε παράνομα κυκλώματα, γιατί πρέπει να το καταλάβουμε ότι ακόμα και η επαιτεία, ακόμα και οι άνθρωποι που βλέπουμε με τα καροτσάκια να μαζεύουν σίδερα χρησιμοποιούνται από εγκληματικά δίκτυα. Οπότε οι άνθρωποι αυτοί, πάρα  πολύ συχνά ως θύματα και ως υποκείμενα εκμετάλλευσης, οι ίδιοι αφού υφίστανται εκμετάλλευση, πλέον εμπλέκονται σε εγκληματικά κυκλώματα. Είναι πολύ θετικό το ότι άνοιξε επιτέλους η συζήτηση γι' αυτό το ζήτημα. Ότι δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο της Αθήνας. Είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της χώρας. Πρέπει να το συζητήσουμε νηφάλια και πρέπει παράλληλα με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα στην κοινωνική ένταξη με ταχύτερους ρυθμούς, των νομίμως ευρισκομένων στη χώρα μεταναστών.

ΔΗΜ: Ναι, είναι το άλλο μεγάλο θέμα. Ας ξεκινήσουμε από τους παράνομους. Και να ρωτήσω αν είστε υπέρ αυτών των στρατοπέδων που θα συγκεντρώνονται.

ΓΚ: Αυτοί είναι χώροι φιλοξενίας. Θα πρέπει οι χώροι αυτοί να δημιουργηθούν. Να μοιραστούν σε όλη η χώρα. Θα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες που να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, με σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Αλλά ο σκοπός είναι συγκεκριμένος. Οι άνθρωποι αυτοί από τη στιγμή που μπήκαν στη χώρα παράνομοι και βρίσκονται παράνομα σε αυτή, πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα, γιατί η χώρα πάρα πολύ απλά δεν μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος.

Ημερομηνία: 
Παρ, 30/03/2012 - 14:20

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.