pansynpsixokapok

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης», που πραγματοποιείται το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου 2012, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω στην έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, που οργανώνετε στην πόλη μας. Και σας ευχαριστώ ακόμη περισσότερο, για την ίδια την πραγματοποίηση του συνεδρίου και για τη θεματολογία που επιλέξατε. Θέτετε προς συζήτηση ορισμένες από τις πιο ουσιώδεις, τις πιο κρίσιμες, τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές των συνεπειών της κρίσης που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία.

Αποτελεί, πλέον, κοινή παραδοχή ότι η κρίση και οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπισή της, έχουν δεινές συνέπειες για την κοινωνία -και μάλιστα, για τα πιο αδύναμα μέλη της. Παράγουν μαζικά ανέχεια, εντείνουν τις ανισότητες, δημιουργούν νέες μορφές φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Διαμορφώνουν ένα νέο, άγνωστο μέχρι σήμερα, περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ανατρέπουν όλες τις σταθερές του βίου των ανθρώπων, τους ίδιους τους όρους της ύπαρξής τους.

Πώς βιώνει η κοινωνία, ως σώμα, τη συσσωρευόμενη αυτή οδύνη; Πώς τη βιώνουν οι ομάδες που θεωρούνταν ευάλωτες και πριν από την κρίση; Πώς τη βιώνουν τα στρώματα εκείνα, πουν γνώρισαν στο παρελθόν καλύτερες ημέρες, αλλά ωθούνται τώρα, βίαια, στα όρια της αντοχής τους; Πώς βιώνει, τελικά, την κοινωνική οδύνη ο κάθε μεμονωμένος άνθρωπος -το άτομο, αυτή η θεμελιώδης αξία του πολιτισμού μας;

Είναι ερωτήματα, στα οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε χωρίς της δική σας συμβολή -χωρίς την έρευνα, τη μεθοδική επεξεργασία των δεδομένων και τη διεπιστημονική προσέγγιση και αξιολόγησή τους, που μπορούν να προσφέρουν επιστημονικές κοινότητες όπως η εταιρεία σας, η Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Και χρειαζόμαστε απαντήσεις, προκειμένου να κατανοήσουμε βαθύτερα την υφή αυτής της κρίσης, τις εκφάνσεις και τις επιπτώσεις της, και να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Αν, όμως, η κρίση έχει συνέπειες τόσο καθοριστικές όσο αυτές που συζητούμε, οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε δεν μπορεί να είναι αυτές του παρελθόντος, ποσοτικά έστω ενισχυμένες. Οι νέες ανάγκες που αναδύονται, επιβάλλουν και νέες απαντήσεις. Το γνωρίζουμε και από την ιδιαίτερη, δική μας εμπειρία. Οι υπηρεσίες και οι φορείς του Δήμου δέχονται αιτήματα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη από άτομα και ομάδες, που, μέχρι χθες, δεν αισθάνονταν αυτή την ανάγκη. Τι, ακριβώς, θα τους προτείνουμε; Τα υπάρχοντα εργαλεία δεν επαρκούν.

Είναι αυτό, κυρίως, το πεδίο όπου χρειαζόμαστε τη συμβολή σας ως ειδικών επιστημόνων και ερευνητών. Οι άνθρωποι υποφέρουν, ζητούν βοήθεια και συνδρομή, και η απάντηση που θα τους δώσουμε πρέπει να είναι έγκυρη. Η δημοτική μας αρχή προσβλέπει στη δημιουργική συνεργασία με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, προκειμένου ακριβώς να διαμορφώνει έγκυρες απαντήσεις. Και έχει ήδη επιδιώξει τέτοιες συνεργασίες σε διάφορους τομείς. Πιστεύω ότι είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτό που θεωρούμε ότι είναι το μέγιστο καθήκον μας: Στις συνθήκες της κρίσης, να στηρίξουμε την πόλη και τους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκλησή σας και εύχομαι θερμά οι εργασίες του συνεδρίου σας να είναι παραγωγικές. Για όλους μας.

Ημερομηνία: 
Παρ, 30/03/2012 - 11:50

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.