gkaminis

Για τα πρόσφατα μέτρα σε ότι αφορά τους μετανάστες και τα υπό εγκατάσταση κέντρα φιλοξενίας τους, μίλησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς "ΣΚΑΙ" και "ΡΑΔΙΟ9", ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Για τη διάκριση μεταξύ παράνομων και νόμιμων μεταναστών:

Το μεταναστευτικό έχει δυο όψεις. Η πολιτική μας απέναντι στους ανθρώπους που μπήκαν παράνομα και βρίσκονται παράνομα στη χώρα και η πολιτική μας για αυτούς που βρίσκονται νόμιμα, εργάζονται και πρέπει να προχωρήσει η κοινωνική τους ένταξη. Για τους παρανόμως ευρισκόμενους στη χώρα ας γίνουν αυτά τα κέντρα, για να σταλεί τουλάχιστον κι ένα μήνυμα στις χώρες από όπου προέρχονται ότι πλέον η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι δεν μπορεί όποιος θέλει να μπαίνει και να παραμένει στη χώρα, χωρίς να πληροί τις στοιχειώδης προδιαγραφές. 

Σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και τα κέντρα φιλοξενίας:

Είναι σημαντικό το ότι, επιτέλους, ανοίγει η συζήτηση για αυτό το θέμα. Γιατί μέχρι τώρα υπήρχε ένα απόλυτο σκοτάδι. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι περιφέρονται στην πόλη χωρίς εργασία, εκ των πραγμάτων έρχονται και στελεχώνουν τα διάφορα εγκληματικά δίκτυα που λειτουργούν στην πόλη. Πολύ συχνά και ως θύματα. Προφανώς είναι θέμα όλης της χώρας και είναι πλέον ένα βάρος που η Αθήνα το σηκώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Περίπου 300 άνθρωποι διαβαίνουν τα σύνορα κάθε μέρα. Η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς διοχετεύονται στην Αθήνα. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, πια το ξέρουμε - και πρέπει να σταματήσουμε απλά να περιγράφουμε αυτήν την κατάσταση - είναι αφόρητη και αυτό πλέον το βάρος είναι καθήκον να το μοιραστούμε. Φυσικά αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από διαβούλευση, αλλά θα πρέπει και οι Περιφέρειες της χώρας να μοιραστούν αυτήν την ευθύνη, να δοθούν κάποια κίνητρα, να καταλάβουν ότι εάν η πρωτεύουσα της χώρας γονατίσει, θα γονατίσει όλη η χώρα.  Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να επιβληθεί από τα πάνω. Θέλει συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες. Να πειστούν για την αναγκαιότητα του μέτρου και να καταλάβουν ότι μπορεί να λειτουργήσει και ευεργετικά ακόμα και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την αποτελεσματικότητα του μέτρου:

Είναι δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα από την μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι ότι πάμε κάπου, βρίσκουμε το στρατόπεδο και λειτουργεί από την μια μέρα στην άλλη, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξουν χώροι αξιοπρεπούς  διαβίωσης, το τονίζω, των ανθρώπων που έχουν μπει παράνομα στην χώρα και βρίσκονται παράνομα σε αυτήν έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Και επίσης χώροι που θα υποδεχθούν τους υποψήφιους για άσυλο, αυτούς που υποβάλουν αίτηση για άσυλο και θα πρέπει οι χώροι αυτοί να είναι κοντά στα σύνορα.  

Για την εθελουσία επιστροφή μεταναστών στις πατρίδες τους:

Υπάρχουν τα κίνητρα για την εθελούσια επιστροφή. Υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και το έχουν δηλώσει και πρέπει επιτέλους αυτή η διαδικασία να ενταθεί.

Για την άρνηση εγκατάστασης από δημάρχους και περιφερειάρχες:

Ας το αντιληφθούν όλοι. Αν καταρρεύσει η Αθήνα, θα καταρρεύσει όλη η χώρα.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 29/03/2012 - 14:45

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.