kopegxagi2

Στην «5η Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Περιφερειών και των Πόλεων», που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 22 και 23 Μαρτίου 2012, και η οποία αποτελεί το σώμα των αιρετών αντιπροσώπων των δήμων και των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.
Τις εργασίες της Συνόδου, η οποία υπερψήφισε τη «Δήλωση της Κοπεγχάγης» άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον και την προσοχή του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η πόλη της Αθήνας.
«Το 75% των ευρωπαίων ζει σε πόλεις, καταναλώνει το 80% της ενέργειας και παράγει το 85% του ΑΕΠ της»σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι «τα αστικά κέντρα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη και βιώσιμη αστική ανάπτυξη» και ότι για το λόγο αυτό η Ε.Ε. τα ενισχύει μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.  
Ο κ. Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε ότι "οι πόλεις αποτελούν συστήματα καινοτομίας, τέτοια που ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών, όπως είναι η στέγαση, η διαβίωση, τα σχολεία, το καθαρό νερό, τα νοσοκομεία, καθώς και οι ασφαλείς και άνετες μεταφορές. Κι αυτό γιατί, η ισότιμη, ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια λειτουργία, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Πρέπει επειγόντως να θέσουμε το πλαίσιο για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο δημόσιας λειτουργίας, που θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα εγγυάται την τοπική αυτονομία και την ασφάλεια, ειδικά σ’αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης".
Σε παρέμβασή του σε ειδική ομάδα εργασίας με θέμα «την ενεργοποίηση των πολιτών στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων», ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες πρέπει να γίνονται συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους, ακόμη και με τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, αν χρειαστεί» επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των πόλεων είναι «να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες πίεσης και συμφερόντων».
Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, η πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κυρία Mercedes Bresso, τόνισε στην ομιλία της ότι «το μέλλον της Ευρώπης ακουμπά πάνω στις πόλεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και η κατασπατάληση πηγών ενέργειας, οι πόλεις μας είναι στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Η «ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ»
Η «5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και των Πόλεων», υιοθέτησε την Παρασκευή 23 Μαρτίου τη διακήρυξη της Κοπεγχάγης, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
«….Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των τοπικών αποκλίσεων, κυρίως μέσω ενός ικανού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μιας ενισχυμένης πολιτικής συνοχής, καθώς και ενός πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την αυτονομία των πόλεων.  
Η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, μόνο εάν οι δήμοι και οι περιφέρειες αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη2020» και αναδειχθούν σε ισότιμους παράγοντες μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Οι πόλεις μπορούν να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια της αειφόρου ανάπτυξης με όχημα τις πολιτικές στέγασης, αστικής ανάπλασης, διαχείρισης πόρων (ιδίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υδάτων και των απορριμμάτων) και αστικών συγκοινωνιών, προκρίνοντας τη λύση των μαζικών μεταφορών και των ήπιων μορφών κινητικότητας.
Οι πόλεις είναι πρωτίστως τόπος συνύπαρξης, με σταθερή επιδίωξη το πνεύμα αλληλεγγύης, Ζητούμενα είναι η καθολική πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, η αποφυγή τόπων περιθωριοποίησης, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η κοινωνική προσέγγιση των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού, βασισμένη σε πολιτικές υπέρ της ενεργού γήρανσης, της κοινωνικής καινοτομίας ή της διαγενεακής και διαπολιτισμικής αλληλεγγύης.
Για να καταστούν οι πόλεις μας πιο πράσινες και πιο όμορφες, δεδηλωμένη επιδίωξή μας είναι να αποκτήσουμε πόλεις ενεργειακά ουδέτερες, οικονομικές όσον αφορά την κατανάλωση και αποδοτικές, όσον αφορά την παραγωγή. Στηρίζουμε επίσης την καλύτερη χωροταξική διαχείριση που θα διασφαλίζει την ισορροπία, μεταξύ των αστικών περιοχών και των φυσικών χώρων και θα είναι σε θέση να αναδείξει τη φυσική, πολιτισμική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Και ζητούν, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Nα φανεί αντάξια των προσδοκιών χρηματοδοτώντας την οριζόντια αστική πολιτική για την Ευρώπη του αύριο
- Nα αποκτήσει η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2020» τοπικό χαρακτήρα για να απελευθερωθεί η ανερχόμενη και ρηξικέλευθη δυναμική των πόλεων και των περιφερειών
- Nα ενισχυθεί ο ρόλων των δήμων και των περιφερειών στη χάραξη και την καθοδήγηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και δη των ολοκληρωμένων στρατηγικών αειφόρου τοπικής ανάπτυξης και προς μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
- Nα καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών στη συγκεκριμένη αυτόματη υλοποίηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης…».

Για δύο ημέρες περισσότεροι από 300Δήμαρχοι και επικεφαλής Περιφερειών από τα 27 μέλη της Ε.Ε μαζί με κορυφαίους αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και ερευνητές της αστικής ανάπτυξης, μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους για το πώς οι υποθέσεις των πόλεων θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ατζέντα.

Ημερομηνία: 
Παρ, 23/03/2012 - 13:35

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.