athnioght3

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων το ψήφισμα που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων  κ. Γ. Καμίνης  με το οποίο, αφ΄ ενός διατρανώνεται η πρόθεση της δημοτικής αρχής να σταθεί αρωγός σε όσους επλήγησαν και να προβεί στις κινήσεις και τα έργα εκείνα που θα κρατήσουν ζωντανό, το ζωτικό ιστό της πρωτεύουσας και αφ ετέρου, επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία για την μη έγκαιρη αντίδραση και αποτροπή των καταστροφών και ζητά άμεσα, ειλικρινή διάλογο και συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη λήψη συντονισμένων προληπτικών μέτρων, από κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς.       

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν η  πλειοψηφούσα παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» , η παράταξη του πρώην δημάρχου  κ. Ν. Κακλαμάνη «Αθήνα πόλη της ζωής μας» , η παράταξη  του κ. Γ. Αμυρά « Επιμένουμε Αθήνα» και η παράταξη του κ. Ν. Μιχαλολιάκου «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα». Καταψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «Ανοιχτή Πόλη» και η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

ΨΗΦΙΣΜΑ

H Αθήνα καλείται και πάλι να επουλώσει τις πληγές της. Για μια ακόμη φορά παρακολουθήσαμε όλοι, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, την πόλη μας να παραδίδεται ανυπεράσπιστη στη βία, τη φωτιά και τη λεηλασία.  Η συντονισμένη πυρπόληση δεκάδων κτηρίων στο κέντρο της πόλης μετατρέπει, σήμερα πια, σε βεβαιότητα την υποψία, ότι κάποιοι, εδώ και καιρό, επιδιώκουν συστηματικά να καταστρέψουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πρωτεύουσας, να ερημώσουν το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο. Αυτή τη φορά, μάλιστα, είχαν συγκεκριμένη επιδίωξη: να πλήξουν τον πολιτισμό της πόλης, την ιστορική της μνήμη, τον οικονομικό πνεύμονά της, υπονομεύοντας συνάμα τον ειρηνικό χαρακτήρα της συλλογικής διαμαρτυρίας των πολιτών κατά του Μνημονίου ΙΙ. 

Απέναντι σε αυτήν την οργανωμένη επίθεση, η Πολιτεία αδυνατεί να αντιδράσει εγκαίρως και να προλάβει τις καταστροφές. Μέρες πριν από την καταστροφή, η Νομική Σχολή κατελήφθη από τις δυνάμεις της βίας, οι οποίες μάλιστα εξέδωσαν και σχετική δημόσια ανακοίνωση, χωρίς να υπάρξει κάποια έγκαιρη και ουσιώδης αντίδραση ούτε από την Πρυτανεία ούτε από την Αστυνομία ,οι οποίες μεταθέτουν αμοιβαία τις ευθύνες τους, με επιχειρήματα που δεν είναι απλώς αβάσιμα, αλλά υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Συνέπεια αυτής της αδράνειας είναι ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταβλήθηκαν και πάλι σε ορμητήρια κουκουλοφόρων, επιχειρήσεις αφέθηκαν στο έλεος της καταστροφικής μανίας τους και σημαντικές νησίδες πολιτισμού και ιστορίας αποτέλεσαν το λάφυρο ενός πολέμου που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Το δημοτικό συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει στην Πολιτεία την μετατροπή επί το αυστηρότερον  της νομοθεσίας σε θέματα βανδαλισμών.

Το Κράτος εμφανίζεται αδύναμο να εγγυηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Αθηναίου, να ζει με ασφάλεια στην πόλη του, να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα σε αυτήν, να αναπτύσσει ελεύθερα την επαγγελματική δραστηριότητά του και να διαδηλώνει ελεύθερα και ειρηνικά.

Αλλά και οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, με βάση τη συσσωρευμένη πολυετή εμπειρία του εργατικού κινήματος και ύστερα, μάλιστα, από τόσες βιαιότητες στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, οφείλουν να περιφρουρούν τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, στις οποίες οι ίδιες καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν. Οι καταστροφές και η ερήμωση του κέντρου της Αθήνας δεν ανοίγουν τον δρόμο προς την εφαρμογή άλλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, αλλά, αντίθετα, τις υπονομεύουν.

Εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η δημοτική αρχή δηλώνει, ότι ανεξάρτητα από τη θέση που διατηρεί ο καθένας για τα διαδοχικά μνημόνια, αυτό που προέχει σήμερα είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Τούτο προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους όσοι κατέχουν αιρετό δημόσιο αξίωμα και άμεση αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του πελατειακού κράτους, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάντια της χώρας.

Ειδικά για τη πόλη μας, το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει  :

- ότι θα κρατήσει πάση θυσία ζωντανό τον ζωτικό ιστό της πρωτεύουσας, το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο

- ότι ήδη συμβάλλει άμεσα και οργανωμένα στην αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγεισών επιχειρήσεων

- ότι όλοι μαζί θα κερδίσουμε ξανά την πόλη μας, τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας

Ζητά όμως:

-  από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε να μην ζήσουμε ξανά τέτοια καταστροφή.

Ημερομηνία: 
Παρ, 24/02/2012 - 09:40

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.