MEGA2

Κίνηση φθηνού εντυπωσιασμού, χωρίς λογικό έρεισμα –από τη στιγμή που ήταν σε πλήρη λειτουργία τέσσερις χώροι φιλοξενίας αστέγων- χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, την κατάληψη του Πνευματικού Κέντρου από ομάδα τριάντα ατόμων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως  ανθρώπινη ασπίδα, όπως τόνισε, δύο άστεγους. Σε συνέντευξή του στο MEGA, ο κ. Καμίνης εξήρε τα αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας του δήμου, των ΜΚΟ, φορέων και χιλιάδων πολιτών για την προστασία και τη βοήθεια προς τους άστεγους τις ημέρες της σφοδρής κακοκαιρίας.

Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τον δημοσιογράφο, κ. Δημήτρη  Καμπουράκη.

Για το θέμα των αστέγων και το ρόλο του δήμου :

Το πρόβλημα των αστέγων είναι πάρα πολύ σοβαρό για να είναι βορά στον οποιοδήποτε λαϊκισμό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν βρισκόμαστε πια στην Αθήνα του ’80 ή του ’90, όπου οι άστεγοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Το φαινόμενο έχει αρχίσει να γίνεται μαζικό. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε ξενώνες και να ιδρυματοποιούμε αστέγους. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα ξένα πρότυπα, εκεί έχουν μια τεράστια εμπειρία με τους ξενώνες ημερήσιας φροντίδας. Και αυτό το ετοιμάζουμε. Χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας. Η ιδρυματοποίηση αστέγων, πλέον, είναι κάτι το οποίο κανείς δεν το κάνει, είναι φύσει αδύνατο να γίνει και είναι και εσφαλμένο να γίνει. Η σύγχρονη και ορθή τάση είναι να προσφέρεις βραχυχρόνιες υπηρεσίες στον άστεγο και να έχεις παράλληλα τις κοινωνικές δομές οι οποίες τον βοηθούν να επανενταχθεί.

Ο σκληρός πυρήνας της κατηγορίας των αστέγων, δηλαδή, κατά κυριολεξία, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν μια στέγη, υπολογίζονται απ’ όλες τις σοβαρές ΜΚΟ σε 1000-1200. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, λόγω της οικονομικής ανέχειας, φιλοξενούνται εδώ ή εκεί, κάτω από συνθήκες οι οποίες, φυσικά, κατά κανόνα, μπορεί να μην είναι υποφερτές. Βρίσκονται πιθανόν όλη τη μέρα στο δρόμο, αλλά δεν είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θα κοιμηθούν έξω. Φυσικά, στο βαθμό που θα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ο σκληρός πυρήνας των αστέγων θα διευρύνεται. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι αυτούς τους ανθρώπους να τους βοηθήσουμε.

Για τον μηχανισμό του Δήμου για τους άστεγους εν όψει της κακοκαιρίας :   

Δούλεψε πάρα πολύ αποτελεσματικά. Και δούλεψε με ένα σημαντικό κέρδος για την πόλη. Δούλεψε όπως πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Σε συντονισμό με τις ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, δέχθηκε βοήθεια από χιλιάδες πολίτες, από εθελοντές, συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες του δήμου αρμονικά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Συνεργαστήκαμε και με την Εκκλησία και με τον Ερυθρό Σταυρό, και με άλλες ΜΚΟ, και αυτή θα είναι η πολιτική του δήμου, σας το βεβαιώνω αυτό, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και στην παροχή τροφίμων, και στην παροχή άλλων ειδών… Και είναι κάτι το οποίο στο βαθμό που θα χρειαστεί, θα διευρυνθεί. Θα κάνουμε οικονομίες απ’ αλλού προκειμένου να ταΐσουμε τον κόσμο. Αυτό δεν σηκώνει καμία συζήτηση.   

Για την κατάληψη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων :   

Είναι ένα λυπηρό γεγονός. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι προασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα, χρησιμοποιούν ως  μέσο για να προβληθούν πολιτικά, για δέκα λεπτά δημοσιότητας, δύο αστέγους. Πρέπει να σας πω ότι ο δήμος, όλες αυτές τις μέρες, είχε τέσσερις χώρους ανοιχτούς όπου δεχόταν αστέγους και φιλοξενούσαμε κάθε βράδυ 100 αστέγους. Είχε τρεις τηλεφωνικές γραμμές οι οποίες λειτουργούσαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Είχε συντονιστεί με όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έβγαιναν κλιμάκια έξω συντονισμένα, μοίραζαν ροφήματα, κουβέρτες, φαγητό, τρόφιμα. Λειτουργούσε όλο αυτό το σύστημα άψογα. Και ξαφνικά εμφανίζονται 30 άνθρωποι, οι οποίοι λένε ότι θα καταλάβουν - και πήγαν και κατέλαβαν - το κυλικείο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, σέρνοντας δύο αστέγους, προκειμένου να διεκδικήσουν να προστατέψει ο δήμος τους αστέγους. Πείτε μου τώρα, στέκει αυτό το πράγμα; Είναι λογικό αυτό; Εάν ήθελαν οι άνθρωποι αυτοί να προστατέψουν στους αστέγους, υπήρχαν οι χώροι του δήμου, που λειτουργούσαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως…   

Για το «ξενοδοχείο των φτωχών» στην Πατησίων :  

Ο κ. Κακλαμάνης εγκαινίασε προεκλογικά, το Σεπτέμβριο του 2010, ένα κτίριο στην Πατησίων, το οποίο αποτελεί κληροδότημα προς το δήμο. Το κληροδότημα είχε σκοπό να στεγάσει ηλικιωμένους άπορους. Το εγκαινίασαν αυτό το κτίριο προεκλογικά και παρέμεινε κλειστό μέχρι το τέλος των εκλογών. Ο κ. Κακλαμάνης δεν το άνοιξε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που ήταν δήμαρχος. Και δεν το άνοιξε για τον πολύ απλό λόγο, ότι δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει το κτίριο. Ο κ. Κακλαμάνης εγκαινίασε κάτι για λόγους προεκλογικούς, το οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει, σύμφωνα με το σκοπό του. Και το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι για να στεγάσει άστεγους. Αυτό είναι για να χρησιμεύσει ως γηροκομείο. Αυτός είναι ο σκοπός του κληροδοτήματος. Δεν μπορείς να παραβιάσεις τους όρους του κληροδοτήματος. Είναι αποτέλεσμα τελευταίας βουλήσεως, είναι διαθήκη. Αυτό προστατεύεται από το νόμο. Από την άλλη πλευρά, τώρα τελειώνουμε το σύστημα πυρόσβεσης, εγκαθίσταται τώρα, και τέλη Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Αλλά το επαναλαμβάνω, κακώς ενεπλάκη σ’ αυτή τη συζήτηση, διότι έχει άλλο σκοπό, άλλο προορισμό. Είναι για να στεγάσει ηλικιωμένους άπορους και θα το κάνει.

Για την αστυνόμευση στο κέντρο και το ζήτημα της ασφάλειας:

Αυτήν την περίοδο, βλέπουμε μια πρόοδο στο θέμα της αστυνόμευσης. Αυτό όλοι οι παρατηρητές το παραδέχονται. Αυτή η πρόοδος, όμως, θα πρέπει να δείξει ότι έχει ένα βάθος, ότι έχει συνέχεια κι ότι έχει διάρκεια. Αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα της ασφάλειας δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης. Η ασφάλεια είναι κάτι πάρα πολύ σύνθετο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι κυρίως αστυνόμευση γιατί υπάρχει το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος στο κέντρο. Όλη αυτή η εικόνα της παρακμής των ανθρώπων που βλέπουμε, είναι προϊόν οργανωμένου εγκλήματος. Το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία και το παραεμπόριο, είναι οργανωμένο έγκλημα και είναι ζήτημα ασφάλειας. Τον άνθρωπο που πεινάει πρέπει να τον ταΐσεις, γιατί είναι πάρα πολύ πιθανό, αν δεν βρει το φαί του, να πάει να ληστέψει για να το βρει. Και η κοινωνική αλληλεγγύη, λοιπόν, είναι παράγοντας ασφάλειας. Και η οικονομική ανάπτυξη επίσης προάγει την ασφάλεια. Στο βαθμό που δεν θα κλείνουν οι επιχειρήσεις, που δεν θα σκοτεινιάζει το κέντρο, που θα υπάρχει ζωή, που θα υπάρχει κίνηση, κι αυτό προάγει την ασφάλεια.

Ημερομηνία: 
Παρ, 03/02/2012 - 14:25

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.