20 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011 05:00

“18-10-2011”: Μίλα μη φοβάσαι, στο χώρο του σχολείου και του διαδικτύου

O Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, Η πόλη ανοίγεται στα Παιδιά, παρουσιάζουν, από 20 έως 30 Οκτωβρίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», δεκαήμερο εκδηλώσεων για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Μίλα μη φοβάσαι, στο χώρο του σχολείου και του διαδικτύου».   

Η σειρά εκδηλώσεων  «Μίλα μη φοβάσαι, στο χώρο του σχολείου και του διαδικτύου» έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και  να ενημερώσει για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας (bullying) και της βίας μέσω διαδικτύου (cyber bullying)μεταξύ των μαθητών.

Στις εκδηλώσεις μπορούν να πάρουν μέρος σχολεία, αφού πρώτα δηλώσουν συμμετοχή από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00- 14.00 στο τηλ. 210- 6545402, αλλά και για μεμονωμένα άτομα (γονείς/ παιδιά/ εκπαιδευτικοί).

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους, θα δοθούν δυο ομιλίες σχετικές με το θέμα από ειδικούς ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της INTERAMERICAN.

Πρόγραμμα – Περιγραφή εκδηλώσεων/δράσεων 

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

  • Ώρα: 9.30 – 11.00

Η εικαστικός Κωνσταντίνα Συλίκου μαζί με τους μαθητές θα κατασκευάσουν το «Δένδρο της Ελπίδας». Σε κάθε φύλλο του τα παιδιά θα γράψουν το δικό τους σύνθημα.

  • Ώρα: 11.30 – 13.00

Η εικονογράφος/συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση μαζί με τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν ένα “εικαστικό εργαστήρι” αποτύπωσης των συναισθημάτων τους.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

  • Ώρα: 9.30 – 11.00

Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου θα μιλήσει με τους μαθητές για την ενδοσχολική βία με αφορμή την ιστορία της «Η σημαία της Φροξυλάνθης» από το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι».

  • Ώρα: 11.30 – 13.00

Οι συγγραφείς – εκπαιδευτικοί Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Δρ. Βάσω Νίκα μέσα από παιχνίδια και δράσεις βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις παγίδες του διαδικτύου. Κινητά, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικά μηνύματα μπλέκονται σε ιστορίες εκφοβισμού παιδιών. Κι όμως υπάρχουν τρόποι πρόληψης και προστασίας!  

  • Ώρα: 17.30

Ομιλία για τους γονείς/εκπαιδευτικούς με θέμα τη βία μέσω διαδικτύου (cyber bullying) από τους Βαγγέλη Ηλιόπουλο, συγγραφέα/εκπαιδευτικό, Δρ. Βάσω Νίκα, συγγραφέα εκπαιδευτικό, Θεώνη Αποστολοπούλου, ψυχολόγο, Σύμβουλο της τηλεφωνικής Υπηρεσίας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

 

Σάββατο 22 Οκτωβρίου

Ώρα: 12.15 – 14.00

O Τομέας Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρουσιάζει την κουκλοθεατρική παράσταση “Να τι χρειάζονται τα παραμύθια” της Αγγελικής Βαρελλά.

 

Κυριακή 23 & Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

Ώρα: 12.15 – 14.00

Μίνι Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από μαθητές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης.

Θα προβληθούν οι ταινίες:

  • «Τα μπλε γυαλιά» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κουφονίκου, από την ιστορία του            Β. Ηλιόπουλου «Στη φωλιά του Νίκου».

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι μαθητές της Β’ τάξης του 4ου Δημοτικού της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

  • «Λέγε με Φίλε» σε σκηνοθεσία Λάμπρου Νταλή.

Συμμετέχουν  μαθητές του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων

  • «Δείξε χαρακτήρα» σε σκηνοθεσία Κώστα Αγιαννίτη.

Συμμετέχουν οι μαθητές του Σχολείου PΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, Πρόγραμμα «Κάνε τον Κόσμο καλύτερο»

  • «Stop Bullying» σε σκηνοθεσία Παντελή Ζούρα, Όμιλος Καινοτόμων Δράσεων – Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης
  • Ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου

 

 

Τρίτη 25 Οκτωβρίου

  • Ώρα: 9.30 – 11.00

Ο Τομέας Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρουσιάζει την κουκλοθεατρική παράσταση “Να τι χρειάζονται τα παραμύθια” της Αγγελικής Βαρελλά.

  • Ώρα: 11.30 – 13.00

Οι μαθητές με τη συνεργασία της συγγραφέως/εικονογράφουΒάσως Ψαράκη θα δημιουργήσουν το προσωπικό τους ημερολόγιο από τη σχολική τους ζωή.

 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου

  • Ώρα: 9.30 11.00

Η εικονογράφος Διατσέντα Παρίση με μαθητές θα κατασκευάσουν μάσκες. Πίσω από αυτές θα μιλήσουν για  τις δικές τους εμπειρίες

  • Ώρα:11.30-13.00

Η μουσικοπαιδαγωγός Μαρία Φιλιάνου προτρέπει: «Βία; Κάνε το φόβο σου μουσική, τραγούδι, κίνηση και αντιστάσου»

 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου

Ώρα: 12.15 – 14.00

Η Ιωάννα Κρητικού, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, θα ξεναγήσει τα παιδιά στην έκθεση εικονογράφων. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τις δικές τους ζωγραφιές.

 

 

Διάρκεια: 20 – 30 Οκτωβρίου 2011 

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός, 
τηλ.: 210 34 52 150