Ο Δήμος Αθηναίων, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των δημοτών στα προγράμματα ανακύκλωσης, με στόχο την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας στον ιστό της πόλης. Σε συνέχεια των πρωτοπόρων δράσεων στον τομέα της ανακύκλωσης, ο Δήμος προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, που αφορά στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και ζωικών λιπών.

Ήδη δρομολογεί την οργάνωση και την εποπτεία ενός δικτύου για την συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών (τηγανέλαιων) σε χώρους εστίασης και παραγωγής τροφίμων, καθώς και σε νοικοκυριά. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης θα διανέμει δωρεάν δοχεία συλλογής των τηγανέλαιων στα σημεία όπου αυτά παράγονται και δη καταστήματα και συγκροτήματα κατοικιών. Τα δοχεία συλλογής θα αντικαθίστανται από καινούρια όταν γεμίζουν και τα λάδια θα οδηγούνται εν συνεχεία προς ανακύκλωση.

Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος: "Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Αθηναίων έχει δύο καινοτόμα χαρακτηριστικά. Στοχεύει στην συγκέντρωση των απόβλητων βρώσιμων ελαίων και από τις κατοικίες και παράλληλα θα χρηματοδοτεί κοινωφελή ιδρύματα και κοινωφελείς οργανώσεις, με 50 ευρώ για κάθε τόνο συλλεγόμενου λαδιού.

Πιστεύουμε ότι οι ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά πολίτες της Αθήνας θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτή την προσπάθεια και θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα".

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στη Γραμμή Καθαριότητας 1960 και στο γραφείο της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος 210 3477630, 210 3470761-2

Ενημερωτικό
Η συλλογή των αποβλήτων βρώσιμων ελαίων είναι σήμερα επιβεβλημένη τόσο για την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών στο περιβάλλον όσο και για την σωστή αξιοποίησή τους, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Τα απόβλητα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους τόσο στο σύστημα αποχέτευσης φράζοντας τις σωληνώσεις στις οποίες σιγά-σιγά επικολλούνται, όσο και στους κάδους των απορριμμάτων, από όπου ρέουν προς τα πεζοδρόμια. Μέρος των μεταχειρισμένων μαγειρικών ελαίων γίνεται ακόμα ζωοτροφή, κάτι που απαγορεύεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό EC 1774/2002 (ABPR) για την διασφάλιση της υγιεινής των ζώων και της διατροφικής αλυσίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για περίπου 14 χρόνια.

Η σωστή χρήση και αξιοποίηση των λαδιών αυτών επιβάλλει τη μετατροπή τους σε προϊόντα σαπουνοποιίας, ενώ οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν την αξιοποίησή τους και για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
 

Ημερομηνία: 
Τετ, 02/06/2010 - 03:00

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.