ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

 

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1954, αρχικά ως Ελαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ από τον Κώστα Γιαννίδη και τον Άκη Σμυρναίο. Με την μεταπολίτευση του 1974 και τον ερχομό του Μάνου Χατζιδάκι στο Κρατικό Ραδιόφωνο η Ορχήστρα διευρύνει το σχήμα και το ρεπερτόριό της και μετονομάζεται σε Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής. Στα επόμενα χρόνια διευρύνθηκε με περισσότερους μουσικούς και επί διευθύνσεως Μίκη Θεοδωράκη, πήρε την ονομασία «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής».

Στόχος της είναι να αποτελέσει βήμα προβολής και διάδοσης της νεότερης ελληνικής μουσικής όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα των δρώντων Ελλήνων συνθετών και όχι μόνο αλλά και βήμα ανάπτυξης του νεότερου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτει ο τόπος μας. Ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριό της κατέχει η παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική μουσική και ιδιαίτερα αυτή του 20ού αιώνα με έργα που δεν περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους οι συμφωνικές ορχήστρες.

Με την αρχική της μορφή, η Ορχήστρα συμμετείχε στα πρώτα Φεστιβάλ του Ελληνικού τραγουδιού ερμηνεύοντας τις πρώτες επιτυχίες των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μέντη, Πλέσσα κ.ά. Αργότερα έδωσε πετυχημένες συναυλίες στο Ηρώδειο  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Κορυφαία στιγμή της υπήρξε η περιοδεία του Μίκη Θεοδωράκη στα μεγαλύτερα θέατρα της Αμερικής με το Άξιον Εστί και άλλα έργα του. Έχει ερμηνεύσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών εντός και εκτός Ελλάδας όπως: Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη,  Στ. Ξαρχάκου, Γ. Μαρκόπουλου, Ηλ. Ανδριόπουλου, Δ. Παπαδημητρίου, Β. Δημητρίου, Ν. Ιγνατιάδης. Χρ. Λεοντή, Γ. Χατζηνάσιου, Γ. Σπανού. Στ. Σπανουδάκη κ.α. Το Σεπτέμβριο του 2007, στο Ηρώδειο, η Ορχήστρα συμμετείχε στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Zbigniew Preisner «Silence, Night & Dreams», ενώ την ίδια χρονιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Πολιτισμού» που διοργάνωσε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, παρουσιάζει  στην Alte Oper της Φρανκφούρτης, το «Άξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη. Το 2009 συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη  Antony and the Johnsons  και παρουσιάζει έργα του σε συναυλία στο Badminton, καθώς και με την διάσημη σοπράνο Jenkins Katherine.

Συμμετέχει ανελλιπώς, από το 2009, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κυριακής της ορθοδοξίας πραγματοποιώντας συναυλίες στην Κων/πολη σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΕΞΑΡΧΟΥΣΑ

ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ ΑΟΥΡΕΛΙΑ

 

ΒΙΟΛΙΑ A΄

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  

ΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 

ANAΣTAΣIAΔOΥ  ΒΕΡΑ

ΝΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΛΟΥΚΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 

ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΜΑΡΙΑ          

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΜΠΕΙΚΟΦ  ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ      

 

ΒΙΟΛΙΑ B΄

ZAΡΑΛΗΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΤΣΙΝΤΙΛΑΚΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ     

EΡΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ    

ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΕΒΒΕ ΝΑΥΣΙΚΑ

ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ           

 

ΒΙΟΛΕΣ

ΣΚΟΤΙΔΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ             

ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ

ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

MAΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΑΡΓΥΡΩ

 

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΑ

ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΟΛΟΒΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΣΠΑΧΗ ΦYΛΕΝΙΑ

ΚΛΑΒΑΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

 

 

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΑ

ΣΚΛΗΡΟΣ  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

KAΡΑΧΟΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

 

ΦΛΑΟΥΤΑ

ΧΑΛΚΙΑ ΕΛΛΑΣ

ΣΚΡΙΒΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

OΜΠΟΕ

ΠΛΗΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

 

ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΡΝΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

 

ΚΛΑΡΙΝΕΤΑ

ΣΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΙΧΑΪΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

ΦΑΓΚΟΤΑ

MOΥΝΔΡΟΥΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΡΩΞΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

ΚΟΡΝΑ

KATΣAΡOΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

TΡΟΜΠΕΤΕΣ

IΩΑΝΝΙΔΗΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ               

ΛΕΜΠΕΣΗΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΑΡΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

TΡΟΜΠΟΝΙΑ

ΚΑΙΣΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΟΛΠΟΝΔΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

ΚΙΘΑΡΑ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ

ZΗΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΤΣΕΛΕΣΤΑ  και  ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ

ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΤΥΜΠΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

  

OSM new foto